-Leif- Orginalet (C) möter kopian (Mp)

0kommentarer

På torsdag klockan 18.00 möter Centerpartiets ledare Annie Lööf Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i en debatt på Närebo utanför Lidköping. Miljöpartiet tävlar med Centerpartiet om att vara landsbygdens bästa parti, men vid en närmare granskning är det knappt ens en dålig kopia Miljöpartiet är.
 
Foto Scanpix
 
Centerpartiet har ett genuint engagemang och förståelse för landsbygdens frågor. Det var de ojämlika villkoren på landsbygden som ledde till att Bondeförbundet en gång bildades. Under 1900-talet var det Bondeförbundarna sedermera Centerpartisterna som ledde moderniseringen av landsbygden. Oftast hämtade man kraften i de kooperativa lösningarna, antingen i form av ekonomiska föreningar eller samfällighetsbildanden, så elektrifierades landsbygden, så stärktes det finmaskiga vägnätet, så skapades avsalu för lantbrukets produkter.
 
När nu Miljöpartiet med förenklad retorik tar upp kampen om landsbygdens väljare blir det ihåligt. Inte minst blir detta extra tydligt när man ser på äganderättsfrågorna. Miljöpartiet är det parti som mest av alla vill införa restriktioner för brukande av jord och skog, de skyddsmiljöer som man vill konservera är skapade av brukande bondeförbundare, utan det aktiva brukandet av jorden och skogen försinnner också det skyddsvärda. Det underliga är att Miljöpartiet inte ser detta sammanhang. Centerpartiet ser det aktiva brukandet av bonden som en förutsättning för den biologiska mångfalden, Miljöpartiet jagar den brukande bonden.
 
Miljöpartiet vill med ytterligare skatter och piskor försvåra möjligheterna att verka och bo på landsbygden. Är det så man gör landsbygden mer attraktiv? Centerpartiet vill underlätta byggnation, möjliggöra att bygga mer strandnära, ha höga skatteavdrag och ser bilen som en förutsättning för landsbygdens framtid. Miljöpartiet älskar att jaga bilarna och ägarna till dem, Centerpartiet fokuserar i stället på att jaga utsläppen och inte bilägarna.
 
På rovdjurspolitikens område så är Miljöpartiet det totalt urbana partiet. Centerpartiet vill att Sverige själva ska få besluta om vår rovdjurspolitik utan att EU lägger sig i. Centerpartiet vill ha mer jakt på vargen för att skydda lantbrukets husdjur, Miljöpartiet vill ha mer varg och begränsa jakten och med det straffa djurägare och boende på landsbygden. I Miljörpartiets värld har en varg ett högre värde än mäniskors trygghet och välbefinnande, i Centerpartiets Sverige är det tvärt om.
 
När nu Miljöpartiet är med och styr Västra Götalandsregionen så konstaterar jag att Miljöpartiet bromsar övergången till fossilfria bränslen. När Skaraborgs kommuner med Centerpartiet i spetsen velat öka andelen fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken för att klara målen som Västra Götalandsregionen  själva beslutat så är Miljöpartiet med och stoppar en sådan utveckling.
 
Detta är några av många exempel på skillnaden mellan Centerpartiets och Miljöpartiet politik. Om Miljöpartiet ens ska kunna inta rollen som en dålig kopia av Centerpartiet är det faktiskt dags för Gustav Fridolin och hans Miljöpartister att ändra inställning i många frågor, rovdjurspolitiken, äganderätten, synen på bilen för att nämna några.
 
Landsbygden brottas med många problem, samtidigt som landsbygden har många möjligheter för framtiden. Ett starkare Centerparti i nästa val är bästa garanten för en levande landsbygd och livskraft i Hela Landet! Centerpartisterna tände ljuset, Miljöpartisterna kommer att släcka det för gott. 
/Leif
  
 
   
Annie Lööf, Centerpartiet, Debatt, Gustav Fridolin, Landsbygd, Miljöpartiet, Närebo, Rovdjurspolitik, Äganderätt,

Kommentera

Publiceras ej