-Leif- Landsbygden vinnaren på kvällens debatt

1kommentarer

I kväll möttes då Centerledaren Annie Lööf och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin för landsbygdsdebatt på Närebo Gårdsbutik utanför Lidköping. Den första av två landsbygdsdebatter mellan de två ute i landet.
 
Pascal Tschibanda skötte som vanligt moderatorjobbet alldeles utmärkt!
 
Jobbtillväxt och de små företagens betydelse för landsbygdens utveckling lyftes flera gånger under debatten av både Annie Lööf och Gustav Fridolin. Vid en första anblick så var inte nyanserna särskilt stora men vid en något djupare betraktelse är skillnaderna betydligt större.
Viljan att bryta oljeberoendet förenar också, men när vi kommer till vilket sätt det ska finansieras så upphör likheterna.
Den stora skiljelinjen går i hur partierna vill få Hela Landet att utvecklas. Miljöpartiet vill lösa det mesta med höjda skatter i kombination med förbud, Centerpartiet vill med stimulanser, innovation och tillväxt skapa utveckling på landsbygden. Här är några av de förslag Miljöpartiet vill genomföra som slår direkt mot landsbygdens utveckling: 
- Högre produktionsskatter för bonden
- Återinförande av bland annat slaktavgiften
- Höjda arbetsgivaravgifter för landsbygdens företag att anställa unga
- Extra straffavgift för bilägare
I dag så släppte Centerpartiet en rapport som heter "Landsbygdsbluffen" den visar vad som döljs bakom de andra partiernas landsbygdsretorik. Centerpartiet har stått upp för och drivit landsbygdens frågor allt sedan partiet bildades för drygt 100 år sedan.
Miljöpartiet och även en del av de andra partierna försöker göra sig till landsbygdens förespråkare. Centerpartiet välkomnar att allt fler vill diskutera hur Hela Landet ska leva, men när vi kommer till verkstaden så är Centerpartiet outstanding. Det syns inte minst i de centerstyrda kommunerna och hur utvecklingen backat när Miljöpartiets inflytande ökat.
Debatten var trevlig och jag hoppas att landsbygdsfrågorna har kommit för att stanna i den politiska debatten under supervalåret 2014.
 
/Leif
   
Annie Lööf, Gustav Fridolin, Jobb, Landsbygd, Landsbygdsdebatt, Närebo Gårdsbutik, Pascal Tshibanda, Tillväxt,

1 kommentarer

Björn Lippold

29 Nov 2013 09:35

Tyckte Anni skötte sig riktigt bra, det finns dock ett uttalande som jag tycker hon skall sluta med när hon blir utfrågade och det är.
Urbaniseringen ser likadan ut i hela Europa, vi skall inte se hur det ser ut hos andra utan satsa på oss själva. Om alla Tyskar flyttar till Hamburg så är det upp till dom. Vad vi måste göra är att se till närliggande problemen och inte skylla från oss på att det ser likadant ut på andra ställen.

Svar: klok synpunkt Björn, ska framföra den!
~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej