-Leif- Försvarsmakten måste ges långsiktiga planeringsförutsättningar

0kommentarer

I dag riktar Ekonomistyrningsverket (ESV) kritik mot  att regeringens försvarsanslag inte räcker till det uppdrag som politiken gett det svenska Försvaret. Detta är en ingalunda en ny uppgift, snarare bekräftar ESV rapporten vad som lyfts fram från Försvarsledningen vid flera tillfällen. Klicka här för att läsa rapporten
Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystemet med kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater kräver mer än tidigare långsiktiga och klara spelregler inte minst för att rekryteringen ska bli framgångsrik. Utlandstjänstgöring är en viktig del att locka med i rekryteringen, men det svenska utlandsuppdraget och behoven av det kommer variera över tid. Då måste andra delar till för att Försvarsmakten ska vara en attraktiv arbetsgivare t.ex. möjligheten till övningsverksamhet är definitivt en , att stärka det civila meritvärdet av soldatyrket är en annan, löneläget är defintivt ett tredje.
Just nu upplever jag att Försvarsmakten befinner sig i ett slags moment 22, man får inte de resurser man behöver för att leva upp till politikernas förväntningar. Att dessutom samtidigt ställa om  från ett 110 årigt Värnpliktssystem till ett nytt frivilligt personalförsörjningssystem och införa en helt ny yrkesgrupp "Soldat" tar tid. Det finns som jag bedömer det orimliga förväntningar att detta ska smärtfritt och snabbt. Att dessutom regeringen redan tillsätter en utredning för att se över personalförsörjningssystemet trots att lagstödet för detta endast funnits i ett och ett halvt år är förvånande, vad hade ansvariga försvarspolitiker förväntat sig? Visst kan det finnas fördelar med nya utredningar om det leder framåt, samtidigt riskerar en utredning i detta skedet att leda till ett slags vacuum i avvaktan på om något annat ska komma i stället.
Jag möter många civilt och militärt anställda i Försvarsmakten som är förundrade över det som nu sker, jag förstår dem. Att dessutom Försvarspolitiken leds av Moderaterna  som en gång i tiden tillhörde det mest försvarsvänliga partiet torde få  tidigare försvarsvänliga Moderata sympatisörer att känna sig vilsna på dagens försvarspolitiska karta.
 
/Leif
  
ESV, Ekonomistyrningsverket, Försvarsmakten, Soldat, Värnplikt,

Kommentera

Publiceras ej