-Leif- Folkhälsa = Hållbar tillväxt

0kommentarer

På fredagen samlades skaraborgs 15 kommuner och Västra Götalands regionen i Hjo för en dag fylld av inspirerande seminarier och föredrag kring folkhälsa, som ett led för att nå målet att "Invånarna i Skaraborg ska ha Sveriges bästa hälsa år 2020". På 1970 och 80-talet var skaraborg en föredöme med att arbeta förebyggande. Nu är det dags att återta den tätposition som Skaraborg en gång hade.
Ett antal parallella semianrier arrangerades under eftermiddagen. I ett av dem handlade om Skövdes arbete med en folkhälsostrategi, som ett av de viktigaste verktygen att nå Skövdes Vision 2025.
 
På Skövdes seminarium så betonade jag tillsammans med Folkhälsoplaneraren Inger Hannu vikten av att både den politiska ledningen och tjänstemannaledningen tar lead i folkhälosarbetet. Ett framgångsrikt folkhälsoarbete kan inte föras av ett folkhälsoråd, det måste vara en del av all verksamhet. En av alla frågor Centerpartiet i Skövde drev i framtagandet av Alliansens programförklaring var just att Folkhälsa skulle vara ett av de tre politikområden som ska genomsyra all verksamhet under denna mandatperioden. De andra två är jämställdhet och mångfald..
Gabriel Johansson ordförande i Skövde Ungdomsforum deltog också i seminariet och presenterade hur Skövde valt att satsa på att öka ungas inflytande med gott resultat. Skövdes utveckling på ungdomspolitikens område är jag som kommunalråd och tidigare ansvarig för ungdomsfrågorna mycket glad och nöjd med.    
Den stora föreläsningen kring folkhälsans betydelse för en Hållbar utveckling hölls av Hans Abrahamsson 
freds och utvecklingsforskare på Göteborgs Universitet. Han var en stor inspiratör under dagen, det är alltid så intressant att lyssna till forskare som vågar utmana och tar ut svängarna. Han berörde bland annat skillnaden i livslängd som är 6-7 år beroende på de sociala förhållanden man lever i. Enligt WHO rapporter är just de sociala förhållandena mest avgörande för hälsa, välbefinnande och livslängd. Hans föredrag borde varenda politiker höra, kanske skulle vi politiker som då anser folkhälsofrågorna vara en del av och en förutsättning för samhällsutvecklingen få mer gehör!
/Leif
 
 
 
Bäst hälsa, Folkhälsa, Folkhälsokonferens, Gabriel Johansson, Hans Abrahamsson, Hållbar tillväxt, Inger Hannu,

Kommentera

Publiceras ej