-Leif- Alla regeringar de senaste 30 åren har ett ansvar för dagens urspårning

0kommentarer

Ett antal timmar försenad på grund av dagens svåra tågurspårning har jag i kväll kommit hem från Stockholm. Som vanligt så talar oppositionen och regeringen om det bristande underhållet. Ett bristande underhåll som ingen regering under de senste 30 åren kan friskriva sig från.
Den nuvarande Alliansregeringen har ökat underhållsinsatserna men från en nivå som varit alldeles för undermålig under mycket lång tid. Hos många regeringar tillbaka har underhållet av järnvägssystemet fungerat som en budgetregulator, helt oacceptabelt.
Robustheten i järnvägssystemet är idag ett större problem än själva spårkapaciteten även om den också måste öka. SJ har fått mycket skäll för att tågen inte går eller kommer i tid, en del av det är befogat men största ansvaret för problemen ska bäras av tidigare regeringar för undermåligt och bristande underhåll.
Västra Stambanan är Sveriges mest trafikerade järnväg och har stora problem både med robusthet och spårkapacitet. Kanske kan dagens händelse bli den väckarklocka som behövs för att öka både investeringar och underhåll på Västra Stambanan som inte minst Västra Stambanegruppen påpekat i vårt remissyttrande över Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet.
 
/Leif
 
Järnvägssystemet, Robusthet, Tågurspårning, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen,

Kommentera

Publiceras ej