-Leif- Ny rovdjurspolitik klubbad av riksdagen

0kommentarer

Idag så har riksdagen fattat beslut om en ny rovdjurspolitik. Centerpartiet har vunnit en viktig seger i regeringen och riksdagen med dagens beslut. Människors trygghet på landsbygden, möjligheten att bedriva betesdrift i hela landet har vägt tyngre än en fortsatt snabb ökning av  de fem rovdjuren: Varg, Björn, Järv, Lodjur och Kungsörn.
Vargen har sedan 1995 ökat från ca 40 stycken till ca 350 i den senaste inventeringen, samtidigt som angreppen på tamdjur och hundar ökat kraftigt under perioden. Riksdagen har beslutat att framtida referensvärdet ska vara 170-270 vilket ger en gynnsam bevarandestatus.
Björnen har sedan 1995 ökat från 950-1200 till ca 3300 i den senaste inventeringen. Även björnangreppen på tamdjur har ökat. Riksdagens har beslutat att det framtida referensvärdet ska vara 1100-1400 vilket även för björnen kommer ge en gynnsam bevarandestatus.
Rovdjur ska av sin natur vara rädda för människor, men avsaknaden av licensjakt har bidragit till en domesticering av inte minst vargarna, de är inte naturligt rädda för människan längre. Med ökad jakt så bör den rädslan komma tillbaka.  
 

C-politikern och riksdagsledamoten Erik A. Eriksson tolkar dagens beslut om rovdjurspropositionen som att ”varannan varg ska bort i Värmland”.

– Koncentrationen av varg, men även andra rovdjur, är i vissa delar av landet alldeles för hög. Värmland är ett tydligt exempel. Därför är det av stor betydelse att vi nu har slagit fast att rovdjursförvaltningen ska skötas regionalt och att länsstyrelserna får beslutanderätt om såväl skydds- som licensjakt. Därmed borde vi snart kunna komma igång med licensjakt även på varg, säger Erik A. Eriksson i ett pressmeddelande.

Förvånande med dagens riksdagsbeslut är Socialdemokraternas hållning. S säger sig vara ett landsbygdsparti men man röstar mot regeringens förslag, istället vill man ha helt andra högre nivåer på rovdjursstammarna. S visar att man röstar inte som man pratar, på samma vis beter man sig när det gäller t.ex nya pålagor på lantbruket.
Nu hoppas jag innerligt att EU inte lägger sig i Sveriges fortsatta hållning i frågan, vilket man gjort alldeles för många gånger tidigare. Låt Sverige jaga vargar och låt oss skapa trygghet på landsbygden för boende och djurhållande bönder. Den typen av frågor ska inte EU syssla med!
 
/Leif
Björn, Erik A Eriksson, Jakt, Landsbygd, Rovdjurspolitik, Varg,

Kommentera

Publiceras ej