-Leif- Alliansen är verktyget att förverkliga centerpolitiken

0kommentarer

Senaste dagarna har det förts en debatt i media kring Centerpartiets och de andra småpartiernas problem att nå väljarframgång i opinionen. Som alltid så försöker vissa att omedelbart söka syndabockar och ett antal partidistriktsföreträdare däribland Gunilla Druve Jansson ordförande i  Skaraborg vill ha ett självständigare Centerparti och ser inte allianssamarbetet som ett självändamål. Jag delar som kommunalråd i Skövde och ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland delar av vad hon och andra distriktsföreträdare lyfter fram men långt ifrån allt.  Att skjuta in kritiken mot allianssamarbetet på riks anser jag är direkt felaktigt och saknar en djupare analys.
Allianssamarbetet på riksplanet är idag och av allt att döma även efter 2014 års val verktyget att få gehör för och kunna genomdriva centerpolitiken. Andra alternativ saknas. Det kommer inte bli mer resultat för miljön, företagandet, landsbygden eller mer  jobbpolitiik för unga om C skulle sätta sig i opposition!
Problemet som Centerpartiet har är att det behövs betydligt mer av opinionsbildning  i landet. Fokus i partiet måste flyttas från internt till utåtriktat arbete där politiken står i centrum. Är det något av alliansens småpartier som har förutsättningar att lyckas med det så är det Centerpartiet, som är ett av de medlemsstarkaste partierna I Sverige.
Annie Lööf valdes för drygt ett år sedan som ny centerledare med ett starkt förändringsmandat. Under hennes första år har vi sett ett kaxigare Centerparti växa fram. Den första höstbudgeten som hon varit ansvarig för att förhandla fram innehöll stora och viktiga centerframgångar. Jag vill se fler sådana det behövs inte minst för landsbygden, miljön och de unga. Därför ser jag heller inget annat alternativ till än ett fortsatt Allianssamarbete på riksplanet under denna och i vart fall också nästa mandatperiod. Som i alla samarbeten så måste storebror alltid bjuda till lite extra, i det sammanhanget skulle det inte skada med ett mer ödmjukt Moderat parti, deras väg till inflytande går via de tre småpartierna i regeringssamarbetet, något som är värt att påminna om.
/ Leif

Kommentera

Publiceras ej