-Leif- Varje satsad krona är en bortkastad krona!

0kommentarer

Under torsdagseftermiddagen så höll jag tillsammans med fastighetsjuristen Gunnar Sjöberg en pressinformation om det aktuella läget kring Continental Precious Minerals (CPM) ansökan om förlängt undersökningstillstånd för att leta uran på Billingen. Det lockade ett stort antal media och nedan så har du länkar till de som har sina nyheter tillgängliga på nätet.
 
Skövde kommun och ett stort antal fastigetsägare har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Falun för vi anser att CPM har inte vidtagit den typ av åtgärder under det förra undersökningstillståndet som vi anser att lagen kräver för att kunna få en förlängning. Sedan tidigare så finns det ett antal andra domar med liknande fall som talar för att vi har goda möjligheter att få rätt.
 
Det andra vi också informerade om var att vi nu stärker samarbetet mot uranprospektörerna med kommunerna i Storsjöbygden. Detta görs för att vi tillsammans behöver agera mot myndigheter, lagstiftare, Sveriges Kommuner och Landsting med flera. 
 
För två veckor sedan så presenterades den statliga utredningen kring vissa frågor i Minerallagen, jag noterar att utredningen har lyssnat på vissa delar som Skövde kommun  bidragit med under utredningens gång. Bland annat så stärks det allmännas intresse vid nya undersökningstillstånd, tidigare så har endast kommuner som varit direkt berörda med egen mark ansetts som sakägare. En annan förbättring som utredningen föreslår och som vi pekat på är att processen med arbetsplaner förbättras för de markägare som berörs. Bolag som lämnar in arbetsplaner måste i fortsättningen informera om möjligheten att komma med invändingar, något som CPM inte gjort när man lämnat in arbetsplaner för provborrning.
 
Det fjärde soim vi valde att informera media om är den pågående miljökatastrofen vid Talvivaraagruvan i Finland till följd av den utvinningsmetod som används. En metod som kallas urlakning av skiffern, den har av bolaget ansetts som säker och tänkt att använda om gruvbrytning efter uran skulle bli aktuell i Västgötabergen. Katastrofen i Finland ger oss rätt! En motsvarande miljökatastrof i Västgötabergen med våra tättbebyggda bygder, alla små sjösystem, grundvatten, livsmedelsproducerande region skulle alvarligt försämra möjligheterna att bo kvar. Det är därför som kommunerna så tydligt i total enighet meddelat CPM att vi kommer använda det kommunala vetot om det skulle bli aktuellt med uranbrytning. Budskapet är tydligt: "Varje satsad krona av bolaget är en bortkastad krona".
 
Här kommer länkar till de media som skrev under gårdagen, utöver det så fanns också en artikel i lokaltidningen SLA och under dagen har andra media fortsatt att höra av sig.
 
Skaraborgsbygden
 
TV4 Skaraborg
 
Skövde Nyheter
 
Radio Skaraborg
 
Kampen mot uranbrytning går vidare för jag vill att kommande generationer också ska kunna leva, bo och uppleva Skaraborg och Västgötabergen!
 
Trevlig helg
/Leif
 
 
 
CPM, Billingen, Gunnar Sjöberg, Walterum,,

Kommentera

Publiceras ej