-Leif- Det ska vara en luktfri biogasanläggning

0kommentarer

Den nya biogasanläggningen i Skövde har sedan försommaren brottats med återkommande luktproblem som orsakat närliggande verksamheter stora olägenheter. Detta är djupt beklagligt!
När anläggningen upphandlades av leverantören var en av kraven att den skulle vara luktfri, detta garanterade leverantören. Även miljötillståndet för anläggningen kräver det. Det visade sig dock snabbt att så inte var fallet.
Jag sitter själv i styrelsen för Skövde Biogas AB och detta har varit en återkommande diskussion vid samtliga styrelsemöten sedan anläggningen togs i bruk och det har diskuterats flitigt mellan bolagets ledning och styrelse även mellan styrelsens möten. Ett antal åtgärder har vidtagits, bland annat har viss ombyggnation skett, biofiltrets funktionalitet testats, kolfilter har installerats men trots detta så återkommer luktproblemen.
Jag förstår nära liggande industriers och verksamheters reaktioner och att alla som drabbas tycker att måttet är rågat. Som åkande på väg 49 så har jag så många gånger känt den stickande doften när jag passerar förbi på mornar och kvällar, det är inte acceptabelt.  
I  morgon så kommer också Miljönämnden Östra Skaraborg att diskutera anmälan om miljöbrott mot Skövde Biogas AB. Klicka här för att läsa artikel i Skövde Nyheter.
Under en stor del av onsdags eftermiddagen och kvällen så kommer Skövde Biogas styrelse att träffas (ett sedan länge inbokat möte). Styrelsen och ledningen för Skövde Biogas AB tar lukten på största allvar, den ska vara luktfri och inget annat kan accepteras!
Satsningen på en utökad biogasproduktion har så många positiva miljöfördelar och avtalen om substrat till anläggningen från de livsmedelsproducerande företagen Skövde Slakteri och Arla stärker möjligheterna för de livsmedelsföretagen att utvecklas vidare i Skövde ( tillsammans har de företagen några hundra arbetstillfällen). Miljönyttan är mycket stor när fossila drivmedel ersätts med lokalt producerad biogas som är en del i det naturliga kretsloppet. Lukten ska bort och fokus ska tillbaka till biogasens alla fördelar, det är min och styrelsens vilja.
/Leif  
Skövde Biogas AB, Leif Walterum,

Kommentera

Publiceras ej