-Leif- Det går bra för Skövde

0kommentarer

I dessa novembertider är det många kommuner som sitter och arbetar med detaljbudgetarna för verksamheten nästa år. På många håll väntar tuffa besparningar och kärvare tider i kommunsektorn. Att konjunkturen nu vänder neråt märks också i Skövde kommuns intäkter, men Skövdes utgångsläge är så mycket bättre än hos så många andra kommuner. Det stora flertalet av Sveriges kommuner har haft en negativ befolkningsutveckling under en lång rad av år, i detta avseendet så skiljer sig Skövde. Under den senaste 12 månaders perioden är ökningen närmare 500 personer. Det finns inga tendenser på att den tillväxten kommer avta, snarare tvärtom med nuvarande utbyggnadstakt av bostäder: Sett i ett historiskt perspektiv har alltid kurvan i befolkningen stigit snabbare ju mer bostäder som byggts.
Fler invånare genererar mer skatteintäkter samtidigt ska man ha respekt för de växande behov som ställs på utbyggd kommunal service med fler invånare.
Att Skövde också har en av de lägsta kommunalskatterna i Västra Götaland och är en av landets billigaste kommunerna att bo i enligt Nils Holgersson utredningen stärker Skövde ytterligare. Drygt 200 kronor per kvadratmeter jämfört med dryga 300 kr som är genomsnittet i landet. Kostnaderna som jämförs är, fjärrvärme, el, vatten, avlopp, renhållning. För att läsa Nils Holgersson utredningen klicka här.
En fråga jag ofta får från andra kommuner i landet är, varför går det så bra i Skövde? Svaret jag brukar ge är stabil politisk majoritet som arbetat i stort samförstånd med oppositionen i alla strategiska och centrala frågor för kommunen. Entreprenörskap och förändringsbenägenhet är två andra. Västra Stambanan och  Högskolan i Skövde är säkert de främsta orsakerna till den expansion som nu sker.
Att få arbeta med tillväxtorienterade frågor som ger nya jobb och etableringar, möta ständigt utökade behov inom barnomsorg/förskola är angenäma bekymmer när andra kommuner letar efter en ljusstrimma i tunneln i dessa budgettider.
 
/Leif
Skövde, Högskolan, Västra Stambanan, Nils Holgersson Utredningen,

Kommentera

Publiceras ej