-Leif- Sverige behöver en konstant Försvarsberedning

0kommentarer

Idag så meddelade regeringen från sin sommarfika att man tillsätter en ny Försvarsberedning. Det är nu några år sedan den förra Försvarsberedningen avslutade sitt uppdrag. Den säkerhetspolitiska kartan förändras snabbt i vår omvärld. Ryssland rustar sitt försvar stort, frågan är mot vem? Är Nato och USA den garant för stabilitet som det varit tidigare? Frågorna är många inte minst vad innebär de nya säkerhetspolitiska hoten?
Sverige som ett alliansfritt och starkt omvärldsberoende litet land är i behov av att noga följa vad som sker i omvärlden. Att ställa om den svenska Försvarsmakten och säkerhetspolitiken tar tid och det är viktigt att det råder en bred politisk samsyn på dessa politikområden. Min förhoppning är därför att Regering och RIksdag ska komma till slutsatsen att det behövs en konstant arbetande Försvarsberedning. Jag tror också att det skulle vara bra för den försvars och säkerhetspolitiska debatten i vårt land. Kanske kan det vara bland det första som Cecilia Widegren som nyutsedd ordförande i Försvarsberedningen kan lyfta?
Jag hoppas också att Regeringen redan i årets höstbudget kommer till slutsatsen att Sverige behöver öka försvarsanslagen. Nya förbandsnedläggelser skulle vara förödande för det förtroende och samspel det nya personalförsörjningssystemet kräver mellan Försvarsmakten och det civila samhället.
 
/Leif

Kommentera

Publiceras ej