-Leif- Väljarundersökningarna på väg att bli partiernas värsta fiende

0kommentarer

Idag så kom Novusiopion med sin sammanvägda undersökning av väljaropinionen, klicka här för att se resultatet. Genom att vikta de stora opinionsinstituten så får man fram sitt resultat. Novusopinion kan vid sidan av de två årligen återkommande stora SCB undersökningarna betraktas som en av de mer förlitliga månatliga mätningarna av väljaropinionen.  
Under de senaste åren så duggar opinionsundersökningarna allt tätare. De återkommande opinionsundersökningarna riskerar att snuttifiera partipolitiken, istället för att  prata samhällsfrågor i stort så är risken uppenbar att det först görs en bedömning av eventuella effekter på väljaropinionen och det får styra, vad och hur man agerar. Att vara ett ansvarstagande parti eller att vara  partipolitiker som också vågar driva eller ta impopulära beslut belönar sig sällan i opinionsmätningarna. I förlängningen är risken stor för att detta leder till fega politiker av rädsla för att belöningen uteblir i alla de återkommande mätningarna.

December mätningen är intressant av flera aspekter, kanske är det opinionskänsliga Moderata partiet på sin absoluta topp? Den nya S-ledaren Stefan Löfven kommer med största säkerhet att utmana Fredrik Reinfeldt om vem som är arbetarnas bästa ledare. Frågan är, kommer Löfven att klara att förena alla viljor som finns i Socialdemokraterna och kommer Reinfeldt klara att hålla Svenskt Näringsliv på tillräckligt gott humör om han än mer måste framställa det forna högerpartiet som än mer av ett arbetarparti? 

I helgen har Kristdemokraterna återvalt Göran Hägglund till partiledare om än med bara 2/3 dels stöd, jag gillar Göran Hägglund men ogillar Kristdemokraternas människosyn. Den som bör ha störst bekymmer av Hägglunds försvagade ställning som partiledare är Fredrik Reinfeldt, ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Överhuvudtaget så bör Moderaterna allvarligt fundera över även Fp och C svårigheter att få genomslag i opinionen, när Alliansen bildades så var Fp, C och Kd dubbelt så stora som M, idag är M mer än två gånger så stora som de tre småpartierna. Samtidigt så är det C, Fp och Kd som i hög grad bär upp Alliansens politik, ska samarbetet också fortsätta även under nästa mandatperiod så krävs att hela fyrklövern får del av opinionsframgångarna för regeringen. Jag vill ha en fortsatt Alliansregering även efter 2014, men risken är stor att Moderaternas stora opinionsframgångar blir dess värsta fiende. 

/Leif     

Kommentera

Publiceras ej