-Leif- Avväganden och prioriteringar

0kommentarer

Livet är fullt av prioriteringar och avväganden så är det nog för de allra flesta av oss. I det politiska arbetet så ställs man ofta inför prioriteringar av resurser såväl personella som ekonomiska. En klok politiker sa en gång "Det är ingen konst att vara politiker när pengarna är slut, konsten är att vara det när kassakistan är full". Jag brukar ganska ofta tänka på det, för det ligger så mycket bakom de orden.

Europeisk och Amerikansk ekonomi har stora strukturella och finansiella problem som måste lösas. Det må vara si och så med den amerikanska krismedvetenheten, medan det i de flesta av EU-länderna har blivit en ökad insikt hos såväl politiker som medborgare att det måste till kraftfulla ekonomiska åtgärder för att få ekonomier och förtroende tillbaka för det finansiella systemet.

Den internationella finansiella krisen slår nu mot den svenska ekonomin, det märks inte minst i de ekonomiska prognoserna för Sveriges kommuner de kommande åren. Frågan som då uppstår är, hur hårt ska vi dra i bromsen och hur mycket ska vi gasa? Jag är i varje fall övertygad om att det måste både gasas och bromsas för att hantera även denna nedgången. En nedgång som vi vet kommer följas av nya uppgångar och nedgångar i ekonomin. I takt med att världsekonomierna blir alltmer sammanflätade till följd av globaliseringen så kommer upp- och nedgångarna allt snabbare och dessutom tenderar dalarna att bli djupare och topparna att bli högre. Detta ställer högre krav på offentlig ekonomi att kunna ställa om snabbare men också att ha is i magen och våga invänta innan alltför drastiska åtgärder vidtas.

De kommande månaderna fram till maj när den politiska majoriteten i Skövde ska lägga sin budget för 2013-2015 kommer vara fulla av prioriteringar och avväganden det är i varje fall ett som jag säkert kan lova.

/Leif
 

 

Kommentera

Publiceras ej