-Leif- Ännu en tragisk dödsolycka på E20

1kommentarer

Så har det hänt igen, natten mot tisdagen så ägde ännu en dödsolycka rum på E20 denna gången söder om Vara. En familj med två vuxna och tre barn fick sätta livet till i en krock med en lastbil på den undermåliga Europavägen. Först och främst så går idag mina tankar till familjens anhöriga, vänner och barnens klasskamrater och kompisar som förlorat nära och kära.  E20 sträckning Vara-Alingsås är hårt trafikerad och klassad som Sveriges farligaste väg.

Själv är jag uppvuxen strax söder om Vara, redan innan jag flyttade från Naum för över 20 år sedan så pågick diskussion om hur E20 skulle kunna få en säkrare sträckning och motorvägsstandard genom hela skaraborg. Trots detta så har oerhört lite hänt. Som en följd av den tragiska olyckan så gick först motormännens riksförbund ut och krävde  pengar för ombyggnad till motorvägsstandard, regionutvecklingsnämndens ordförande miljöpartisten Birgitta Losman kontrade med att det pågår en utredning men att det framförallt är en nationell fråga. I Västra Götalandsregionen så är det just Miljöpartiet och det nu ansvariga regionrådet för infrastruktur Birgitta Losman som motarbetat en lösning till fyrfältsväg genom Skaraborg. Det är nu hög tid att regionrådet tar sitt ledaransvar och sluter upp bakom Skaraborgs krav på fyrfältsväg med motorvägsdstandard  genom hela Skaraborg.
Radio skaraborg har under dagen haft inslag om detta klicka här så kan du höra inslaget

Regering och riksdag har ett ansvar för att anslå mer pengar till utbyggnad av infrastrukturen i Sverige, där borde alla politiker kunna vara överens om att dagens nivå är för låg och att den har varit det under åtminstone de senaste 20 åren. Det behövs också nya sätt att finansiera dessa stora och kostsamma infrastrukturprojekt, att regering efter regering oavsett politisk färg väljer att finansiera över den årliga budgeten är ohållbart, nuvarande utbyggnadstakt av vägar och järnvägar gör att behoven aldrig kommer bli tillgodosedda.  

/Leif

1 kommentarer

Bjarne Pettersson

11 Jan 2012 15:02

Helt rätt Leif. Det är dags att alla som kan tar sitt ansvar för att göra det som krävs. En utbyggd E20 till motorvägsstandard med minst 2+2 genom hela Skaraborg skulle göra mycket för både trafiksäkerheten och tillväxten i Skaraborg.



Bjarne Pettersson

Regionchef Skaraborg

Västsvenska Handelskammaren

Kommentera

Publiceras ej