-Leif- Ska Björklund tillåtas köra eget race?

0kommentarer

Vice statsministern och Folkpartiledaren Jan Björklund är redo att  inleda samtal med Socialdemokraterna i syfte att riva upp och förändra Alliansregeringens  energiuppgörelse förra mandatperioden, det rapporterar bland annat Dagens Industri. Detta för att få majoritet att bygga ut kärnkraften i Sverige. Att Folkpartiet är kärnkraftskramare har nog inte undgått någon, men att Folkpartiet tar steget och själva vill bjuda in Stefan Löfven och Socialdemokraterna till överläggningar om energipolitiken går betydligt längre än vad som är brukligt i en regering där man måste ge och ta.

Lika känt som Folkpartiets lov till kärnkraften är Centerpartiets långa motstånd mot densamma. Hur skulle Folkpartiets reaktion vara om Centerpartiet bjuder in Miljöpartiet och Vänsterpartiet samt den del av Socialdemokraterna som är mot kärnkraft för att riva upp energiuppgörelsen?

Energiuppgörelsen förra mandatperioden är historisk ur många aspekter, för första gången så sätts äntligen fokus på att minska sårbarheten i det svenska energisystemet genom att ge långsiktiga spelregler för att bygga ut den förnybara energin. Uppgörelsen öppnar också för att ersätta befintlig kärnkraft med ny under förutsättning att kärnkraftsindustrin kan bygga nya reaktorer utan statliga subventioner och att man tar ett större försäkringsansvar vid en olycka. 

I ett regeringsamarbete så kan man som politiskt parti inte gilla allt, men det bygger trots allt på att man tillsammans står upp för de uppgörelser man gjort. Kanske är det dags för regeringschefen Fredrik Reinfeldt att ha ett kvartsamtal med sin vice statsminister och utbildningsminster Jan Björklund. Herr Björklund brukar i skolans värd alltid predika mer ordning och reda, det bör i allra högsta grad även gälla Folkpartiet i regeringen.

/Leif
 
 

Kommentera

Publiceras ej