-Leif- Åter en kamp mot klockan!

0kommentarer

Som jag skrev igår så har det inkommit nya arbetsplaner för provborrning efter uran på Billingen. Under dagen så har jag fått fram alla handlingar och i kväll har jag suttit och jämfört alla arbetsplaner med de som lämnades in julen 2010. Jag noterar då att alla arbetsplaner utom en arbetsplan är identiska med de som Continental Precious Minerals Inc, CPM, lämnade in 2010. Detta är i sig mycket anmärkningsvärt eftersom de allra flesta av sakägarna lämnade invändningar mot arbetsplanerna då, uppenbarligen så kalkylerar CPM med att det kan finnas sakägare som tror att det räcker med de invändningar man lämnade 2010. Så är inte fallet för även om arbetsplanerna är identiska så är det nya som det måste lämnas invändningar på för att de inte med automatik ska gälla.

I morgon bitti håller jag en pressinformation för att reda ut begreppen. I morgon så lägger Skövde kommun också ut ny information på webben och där kommer också finnas mallar till stöd för att lämna invändningar.

Här kan du läsa den officiella information som läggs ut på torsdag förmiddag.

Viktig information angående nya arbetsplaner för provborrning efter uran.

Den 10 februari 2012 så lämnade gruv- och prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals Inc (CPM) in totalt 17 nya arbetsplaner för provborrning efter uran på Billingen och dess närområde.

Bolaget Continental Precious Minerals Inc. har sedan tidigare fått undersökningstillstånd för att leta efter mineraler, huvudsakligen uran, i berggrunden inom vissa områden i Falköping, Skara, Tidaholm och Skövde kommuner. Ett undersökningstillstånd innebär att CPM i detta fallet har ensamrätt och har området inmutat under en tidsbegränsad period om några år.

Beslut om undersökningstillstånd har tidigare skickats ut från myndigheten Bergsstaten till dig som är till exempel markägare inom det område där undersökningstillstånd getts.

Ett beslut om undersökningstillstånd innebär inte att bolaget vare sig får eller kommer att borra på just din mark. Det är om du får en så kallad arbetsplan från bolaget som du rent formellt har möjlighet att agera.

 De nu aktuella arbetsplanerna är alla förutom en identiskt överensstämmande med de arbetsplaner som bolaget lämnade in julen 2010. Trots detta är de att betrakta som nya arbetsplaner.

 Vad gör jag om jag fått en arbetsplan?
Skövde kommun har tagit fram invändningsmallar som går att använda, de ligger bifogade här på hemsidan, de är i tre exemplar, varav en ska sändas till Geoforum Scandinavia AB i Ludvika, en ska sändas till Continental Precious Minerals huvudkontor i Toronto, Kanada samt en ska sändas till Bergsstaten för kännedom. Skövde kommun uppmanar att man skickar till såväl huvudkontor samt Bergsstaten för att vara säkra på att sakägarens synpunkter kommer fram.

 Hur snart måste jag lämna invändningar?
Invändningar ska vara bolaget tillhanda inom tre veckor från det att du delgivits arbetsplanen d.v.s. hämtat ut ditt rekommenderade brev med arbetsplan. Ju snarare desto bättre och tänk på den tid som postgången tar. Observera att invändningar mot planen bör ha saklig grund, till exempel påverkan på mark eller grundvatten. 

 Vad händer om jag inte lämnar invändningar?
Om du har fått en arbetsplan och om inga invändningar lämnas inom den tiden gäller planen automatiskt.

 Räcker det inte att jag lämnade invändningar 2010?
De nu utsända arbetsplanerna är att betrakta som nya arbetsplaner även om borrpunkten är densamma som 2010. Detta betyder att det måste lämnas in nya invändningar om du har synpunkter på arbetsplanen.

 Om en arbetsplan skulle fastställas mot min vilja?
Om invändningar lämnas och du och bolaget inte kommer överrens om en lösning är det Bergmästaren vid myndigheten Bergsstaten som avgör om arbetsplanen går igenom eller inte. Bergmästarens beslut kan överklagas till fastighetsdomstol. Om det skulle bli aktuellt i ett senare skede så kommer kommunerna att bistå med hjälp och support.

 Görs någon bedömning enligt miljölagstiftningen?
Inom vissa geografiska områden med höga skyddsvärden görs även en bedömning enligt miljölagstiftningen om bolaget vill utföra arbeten där. Den myndighet som enligt miljölagstiftningen prövar ingrepp i dessa områden är i de flesta fall Länsstyrelsen. Inom kommunala naturreservat är Miljönämnden Östra Skaraborg den myndighet som gör motsvarande miljöbedömning.

 Kommunerna säger nej till urangruva
Även om bolaget skulle få genomföra provborrningar innebär det inte att bolaget får tillstånd till att öppna en gruvverksamhet. Det är många steg kvar i processen från undersökningstillstånd till eventuell gruva. Bland annat finns det kommunala vetot som innebär att en kommun längre fram i processen kan säga nej till uranbrytning. Säger kommunerna nej blir det ingen gruva.

 De fyra kommunfullmäktigen i Falköping, Skara, Tidaholm och Skövde kommuner har tydligt framfört att man kommer att använda det kommunala vetot och säga nej till en urangruva.

 Hur fungerar minerallagen?
Om du vill veta mer om hur lagstiftningen fungerar i samband med att ett bolag vill undersöka eller utvinna mineraler m.m. kan du hitta information på Bergsstatens webbplats
www.bergsstaten.se

 Kontaktuppgifter
Vid frågor kan du kontakta Skövdes kommunalråd Leif Walterum (C) 0500-498129, 070-5771986 eller [email protected]


/Leif 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej