-Leif- Allt fler väljer Teknik och Naturvetenskap!

0kommentarer

Med glädje konstaterar jag att allt fler i gymnasievalet väljer Teknik och Naturvetenskap. En av de störta långsiktiga utmaningarna för svensk industris konkurrenskraft är tillgången på kompentent arbetskraft, något som inte minst Teknikdelegationen pekade på när den redovisade sin slutrapport 2010.
Under många år har det varit svårt att fylla platserna till de Tekniska och Naturvetenskapliga gymnasieprogrammen. För Skövdes del så vände det förra året och tendensen håller i sig visar elevernas gymnasieval till hösten. Klicka här för att läsa artikel  på Skövde Nyheters webbtidning. 
Förra året så firade Skövde Science Center, Balthazar 10 år, en av ett Science Centers uppgifter är att väcka nyfikenheten för teknik och naturvetenskap hos unga, ett annat är att stimulera "Ta Sig Församheten" hos unga eller entreprenörskap som vi oftast bruka kalla det.
Att arbeta med till exempel ett Sience Center är ett långsiktigt arbete och handlar mycket om att ändra attítyder, sådant tar tid. Det är ingen slump att Skövdes elever i högre utsträckning väljer teknik och naurvetenskap nu, det är ett resultat av mer än 10 års arbete med Skövde Sceince Center och att vi också valt att satsa på ett särskilt Matte och Naturvetenskapsspår på en av kommunens högstadieskolor.
Kommunens satsningar på Skövde Science Center har från tid till annan varit omdiskuterat hos politiken, av vissa anses det ligga utanför kärnverksamheten, vi Centerpartister anser det ligga inom kärnverksamheten och att det dessutom är en viktig del i att säkra tillgången på arbetskraft för industrin och då inte minst för de två Volvobolagen i Skövde. Att driva frågor tar tid, att ändra attityder tar ännu längre tid, därför är det viktigt att politiken arbetar långsiktigt och uthålligt. Det är också min och Centerpartiets utgångspunkt när vi blickar in i framtiden.

/Leif

Kommentera

Publiceras ej