-Leif- Vart går väljaropinionen?

0kommentarer

I dag så kom ännu en opinionsmätning, mätningarna duggar tätt och det är ingen tvekan om att väljariopinionen blir allt mer rörlig, det visar om inte annat de senaste 2-3 månadernas tvära kast i väljaropinionen. Var så säkra det kommer skifta på nytt. Likheterna i väljaropinionen för fyra år sedan är slående. Då hade Socialdemokraterna med Mona Sahlin som nyvald S-ledare också höga opinionssiffror. När väl valet 2010 närmade sig och alternativet till Alliansregeringen blev allt tydligare så vände opinionen snabbt. 

Än så länge så har den nyvalde S-ledaren Stefan Löfven valt att ligga lågt, få utspel och få tydliga besked. För Stefan Löfven och det Socialdemokratiska partiet så närmar sig dagen då man måste ge besked i flera viktiga frågor. Inte minst med vilka partier man avser att bilda regering med om man vinner valet 2014. Det är högst troligt att smekmånaden för Löfven då kommer ta ett abrupt slut. Vilket inflytande ska Vänsterpartiet tillåtas ha? Hur landsbygdsfientlig politik ska S tvingas acceptera för att få med sig Miljöpartiet? 

I morgon så presenterar regeringen vårpropositionen kring den ekonomiska politiken. Det mesta pekar på att de dystra ekonomiska prognoserna för några måndar sedan är något ljusare, det är i varje fall vad konjunkturinstitutet och andra prognosmakare  pekat på under senaste månaden. Något som däremot borde bekymra det Moderata partiets strateger är varför de tre småpartierna i regeringen inte får någon framgång i väljaropinionen? Hela Allianssamarbetet går ut på att alla fyra partierna ska se sig som vinnare. Frågan blir vad är Moderaterna redo att göra för att möjliggöra ökad profilering för de tre småpartierna i regeringen, något som kan bli avgörande för om Allianssamarbetet ska överleva 2014?  

/Leif
   

Kommentera

Publiceras ej