-Leif- Kommer S och Mp kunna se dagens unga skaraborgare i ögonen?

0kommentarer

E20 genom Skaraborg har varit en politisk träta i decennier. På 1980-talet fördes diskussioner om att bygga motorväg genom skaraborg. För cirka 20 år sedan (om jag minns rätt) så fanns det även en föreslagen ny sträckning för E20. Sedan dess har egentligen ingenting hänt!!!!!!

Detta är anmärkningsvärt och det är egentligen ingen som kan svära sig fri från att inget hänt, vare sig kommuner, region, eller sittande regeringar. Vi är nog många som kommer i håg regeringen Görans Perssons julpaket. Den Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monika Greeen Skövde jublade för nu skulle det bli motorväg Göteborg-Skövde, men när det väl gällde så räckte  pengarna bara till på riksväg 49 Skara-Axvalla travbana, knappt 7 km, istället för den utlovade sträckan 110 km. 

Det som däremot förvånar mig mer är att kommunerna inte tagit en aktivare roll än att bara vara påtryckare. Skara kommun har varit drivande i ny förbifart Skara, Vara kommun har skyndat på och medfinansierar den olyckdrabbade Jungkorsningen. Men i övrigt så har det varit skralt, varför har inte kommunerna tagit en aktivare roll för att ha nya sträckningar klara? Finns nya E20 sträckningar med i översiktsplaner? Planarbete, mark-överenskommelser och byten tar lång tid, det är den erfarenhet man kan ta av alla större infrastrukturprojekt.

Kent Johansson före detta centerpartistiskt regionråd numera EU-parlamentariker har i veckan kritierat den styrande minoriteten i Västra Götalandsregionen för att svika regionfullmäktigebeslutet från oktober 2009. Då sa en en stor majoritet i regionen förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet att en framtida målstandard för E20 är 2+2 väg genom skaraborg. Under de senaste månaderna har Socialdemokraterna i regionen böjt sig för Miljöpartiet och accepterar en 2+1 lösning istället. Socialdemokraterna bryter därmed mot tidigare regionfullmäktigebeslut. För att få sitta vid makten är uppenbarligen Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen redo att göra vad som helst!

Det är djupt beklagligt att inte regionledningen står fast vid tidigare beslut och lyssnar till Skaraborgs femton kommuner. Det är ett högt spel Gert-Inge Andersson (Socialdemokrat och regionsstyrelsens ordförande) spelar för att få sitta kvar vid makten. Mycket av Skaraborgs framtid står och väger med att vår internationellt konukurrensutsatta industri ska ha bra rimliga villkor. Frågan är hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer kunna se framtidens skaraborgare i ögonen när de är redo att offra skaraborgs infrastruktur bara för att kunna sitta kvar vid makten?

/Leif
     

  

Kommentera

Publiceras ej