-Leif- Annie Lööf har format vinnarlaget

0kommentarer

Det är med glädje jag som kommunalråd i Skövde och Centerpartiets ordförande i Västra Götaland ser hur Annie Lööf idag presenterat det nya centerlaget i regeringen.

Lena Eks
återkomst i svensk politik som ny miljöminister är välkommen, hon har en stor bredd och är en resultatinriktad och mycket målmedveten politiker. Ingen av dagens Europaparlamentariker kan stoltsera med så stora och viktiga framgångar i europapolitiken som Lena. Som en av den liberala eu-gruppens tyngsta företrädare har hon haft tunga och viktiga portföljer. Detta är viktiga erfarenheter hon nu kan bära med sig hem i svensk politik. Att Lena dessutom är en folklig politiker gör inte saken sämre. Arbetsuppgifter kommer inte saknas och Lena  Ek kommer ha många olika intresskonflikter att hantera, en uppgift som jag tror hon kommer fixa galant.

Anna-Karin Hatt IT-minister får en utökad portfölj med energifrågorna. Anna-Karin var en av de stora ingenjörerna bakom energiuppgörelsen. Att nu låta Anna-Karin fullfölja det arbetet är klokt av Annie, inte minst eftersom Folkpartiet har sagt att man vill riva upp och ändra i uppgörelsen. Uppgörelsen har satt fart på utbyggnaden av den förnybara energin och det utökade försäkringsansvaret samt att eventuellt ny kärnkraft ska byggas utan subventioner i kombination med ett maxantal kärnreaktorer i Sverige gör att det kommer aldrig kunna byggas ny kärnkraft i vårt land. Anna-Karin är en duktig förhandlare och de som vill ändra energiuppgörelsen kommer möta stort motstånd i Anna-Karin. Hon kommer utan tvekan att ge de stora energijättarna en match när det gäller tillgång på el och prissättningen av densamma.

Annie Lööfs val att bli näringsminister är klokt och att hon minskar sin portfölj gör att hon kommer kunna resa mer i landet än Maud Olofssons tid räckte till. I Annies linjetal på stämman sa hon många gånger att Centerpartiet ska vara möjligheternas parti. Det är en bra ingång för en ny näringsminister. Annie har flera gånger sagt att hon vill skapa tid att vara mer partiledare än vad Maud kunde med sina tunga portföljer. Det är välkommet i centerrörelsen, inte minst med tanke  på den ideprogramsprocess som nu startas upp. 

Efter dagens besked känns det mycket bra att vara Centerpartist och jag är övertygad om att vi centerpartister efter de senaste två veckornas händelser kommer att bli betydligt fler :) 

Svensk media har under dagen dominerats av regeringsombildningen. På bland annat DN och SvD kan du läsa både artiklar och andras blogginlägg.

God kväll
/Leif

 

Kommentera

Publiceras ej