-Leif- 11 september

0kommentarer

Söndagens nyhetsrapportering har mestadels handlat om minnesstunden över terrorattacken mot tvillingskraporna i New York för 10 år sedan, som kom att förändra världen i många avseenden.

Vi minns nog alla vad vi gjorde den här dagen för 10 år sedan. Jag själv satt på flygplatsen i Moskva och skulle resa hem, vi noterade att antalet säkerhetpoliser ökade markant inne på flygplatsen. När jag sedan satt på flyget berättade min stolsgranne att han precis innan vi skulle lyfta fått ett samtal om att ett plan hade flugit in i en av tvillingsskraporna. Väl på svensk mark så kunde vi följa nyhetsrapporteringen, det som inte skulle kunna hända hade hänt, världens då mäktigaste land, USA, skulle aldrig mer bli det samma igen.

Har världen blivit bättre eller sämre sedan dess, säkrare eller farligare? Svaret är både och.  
Säkerhetskontrollerna har blivit rigorösa, lagstiftningar har skärpts som gör att storebrorsamhället har en kontroll som man inte tidigare hade på gott och ont. Kriget mot terrorismen fortsätter. De sociala mediernas intåg har gjort att flera odemokratiska regimer har fallit eller håller på att falla. Hur som helst kan vi konstatera att livet blir aldrig mer detsamma efter den 11 september även om det inte alltid är lätt att skilja på orsak och verkan. 

För mig innebär minnesdagen av den 11 september att kampen för demokrati och frihet och ett tolerant samhälle är en kamp som aldrig får ta slut.  

/Leif

Kommentera

Publiceras ej