-Leif- Högskolan är en viktig tillväxtmotor!

0kommentarer

Just nu pågår en intensiv diskussion kring de mindre högskolornas vara som självständiga lärosäten, Högskolan i Skövde är en av de som diskuteras. Det är ingen hemlighet att Folkpartiet genom åren haft en mer njugg inställning till de mindre högskolorna och också driver på för fusion mellan lärosäten. Men i budgetpropositionen för 2012 (BP12) finns inga krav på fusion "förändringar av organisationen bör bygga på lärosätenas egna bedömningar och frivillighet". I BP12 står dessutom "Utbildning bör enligt regeringens mening finnas på många platser i landet, för att på så sätt få fler att studera". Med detta som bakgrund blir diskussionen kring bland annat Högskolan i Skövdes förutsättningar att leva vidare som ett eget självständigt lärosäte märklig. Krav på eventuell fusion har inte skett i form av direktiv från regeringen utan verkar snarare vara en egen agenda för Folkpartiet i utbildningsdepartementet, vilket jag anser vara högst anmärkningsvärt. 

Centerpartiet har historiskt framförallt tillsammans med Socialdemokraterna varit tillskyndare och försvarare av de mindre högskolorna i landet. Centerpartiet har genom åren haft tre viktiga ingångar för partiets syn på den högre utbildningen:

1) Individperspektivet = livslångt lärande, öka utbildningsnivån i hela landet, breddad rekrytering. Där har de mindre lärosätena varit bättre på att rekrytera studenter utan akademisk familjebakgrund.

2) Tillväxt i hela landet. Högskolan är en viktig tillväxtmotor i regionerna. Stärk den regionala samverkan i och kring högskolan.

3) Ökad självständighet för lärosätena. Centerpartiets syn är att  staten ska fördela resurserna men inte lägga sig i lärosätenas verksamhet. Istället vill Centerpartiet att autonomin för lärosätena ska öka.

Centerpartiet vill inte tillbaka till den tidigare Socialdemokratiska "massutbildningspolitiken" där kvantitet gick före kvalitet. 
De mindre högskolorna har visat att storleken inte har betydelse för kvaliteten på utbildningen. Högskolan i Skövde är en viktig tillväxtmotor i Skövderegionen. Som kommunalråd ser jag ökad profilering, ökad flexibilitet, ökad samverkan med omlandet som viktiga delar för att fortsätta att stärka Högskolan i Skövde.

/Leif 

   
  

Kommentera

Publiceras ej