-Leif- Köttfria dagar löser inte klimatfrågan!

0kommentarer

I många politiska församlingar så läggs förnärvarande motioner och förslag från framförallt Miljöpartister men ibland också från andra politiska företrädare på vänsterkanten om att kommuner, landsting och offentliga förrättningar ska införa köttfria dagar. Men blir det positiva effekter för klimatet och ger det minskade växthusgaser för att man inför köttfria dagar? Svaret är att effekten kanske rentav blir den motsatta. Sveriges landskap har genomgått en stor förändring de senaste 50 åren. Allt mer av tidigare natur- och betesmarker växer igen i vårt avlånga land. Detta på grund av en stadigt minskad inhemsk nötköttsproduktion. Varannan nötköttsbiff som idag äts i vårt land är en importerad biff från länder som saknar det djurskydd som Sverige har, där oftast djuren under hela eller stor del av sin uppväxt hållits inomhus.

Sverige behöver fler marker som betas av mular inte färre, med fler mular så kommer den biologiska mångfalden att ökas. Men ska detta vara möjligt så behöver det ätas mer nötkött inte mindre, dessutom att det är prouducerat i Sverige.

I Svenska Dagbladet skriver idag LRFs ordförande Helena Jonsson på detta temat, för att läsa artikel klicka här

Skövde kommun äger stora arealer naturbetesmarker på Billingen med mycket höga naturvärden. Dessa naturvärden har tillkommit genom aktiva bönders brukande och betande djur sedan hundratals år tillbaka. Kravet på köttfria dagar hotar dessa naturvärden. Vid ett tillfälle så bestämde kommunfullmäktiges presidie i Skövde att det endast skulle serveras vegetariskt vid ett långt sammanträde. Vi var ett antal Centerpartister som  påtalade att detta rimmar illa när vi samtidigt har betade hagmarker även i eller i direkt anslutning till staden. Jag hoppas att fler förstår att köttfria dagar i förlängningen innebär att Billingens naturbetesmarker kommer växa igen.

/Leif


Kommentera

Publiceras ej