- Leif - Socialdemokraterna drömmer sig tillbaka

0kommentarer

Månader av oklart ledarskap inom Socialdemokraterna är nu över för denna gången. Om Håkan Juholt är den som kommer klara att ena oppostionen återstår att se. För Socialdemokraternas problem är mycket större än bara ledarskapet, det är innehållet i den socialdemokratiska politiken som är problemet och att den är så verklighetsfrånvänd.

Dagens och framtidens problem måste lösas med nytänkande och inte gamla lösningar som möjligen fungerade under Gunnar Sträng och Olof Palmes tid men inte i en tid när världen krympt och skeenden och händelser i andra delar av världen får omedelbara effekter på var familjs ekonomi och förutsättningar för en trygg arbetsmarknad. Måhända att Juholts tal var vad äldre Socialdemokrater runt om i landet ville höra, men det kommer inte attrahera nya väljare.

Jag vet många framförallt yngre och välutbildade som tidigare val röstade på S men idag röstar på något av Allianspartierna. De har fått långt mycket större inkomstförbättringar med Alliansens jobbskatteavdrag än någon lönerörelse någonsin gett.  Sveriges löntagare har alla varit vinnare med Alliansens politik. Kommer klassisk S-retorik att locka dem tillbaka, knappast!

Kommer S att locka tillbaka alla de som med Alliansens politik gått från bidragsförsörjning till egenförsörjning? Eller kommer S att locka tillbaka de tidigare Socialdemokrater som idag nyttjar RUT avdraget för att få livspusslet att gå ihop?

Bland många av de Socialdemokrater jag möter finns ett drömmande tillbaka till gamla storhetstider, inte helt olikt vad man kan möta hos en del Centerpartister. Ska Juholt vända sitt parti så krävs stora omvälvande förändringar av den Socialdemokratiska politiken, annars är en fortsatt ökenvandring att vänta. Frågan är om Håkan Juholt kommer att få det mandatet och om han kommer klara att hålla samman ett parti som i stora stycken tappat verklighetsförankringen?

Ha en skön söndag
/Leif

Kommentera

Publiceras ej