-Leif- Ett tvåpartisystem skadar demokratin

0kommentarer

Idag har Statistiska Centralbyrån redovisat vårens stora väljarundersökning, denna liksom övriga opinionsinstitut under 2011 visar ungefär samma tendens. Moderaterna fortsätter att dominera stort i Alliansen och Socialdemokraterna börjar åter närma sig mer normala nivåer runt 35 procentenheter, dock långt från gamla tider då man under vissa mandatperioder hade egen majoritet.
  
När Alliansen bildades i Högfors inför valet 2006 skedde det i en tid då C, FP och KD tillsammans hade ett väljarstöd efter valet 2002 som var ungefär dubbelt så stort som M. Idag är det en omvänd situation där M har dubbelt så stort väljarstöd som C, FP och KD tillsammans. Varför har det blivit en sådan utveckling att Alliansen har blivit synonymt med att vara Moderat? Varför får inte de tre småpartierna i Alliansregeringen utdelning i opinionen, när det går bra för Sverige och de allra flesta hushåll aldrig haft en bättre ekonomi än idag?   

Med oro ser jag på dagens väljaropinion, samarbetet inom Alliansen har varit medlet för C, FP och KD att få igenom sin politik, jag befarar att om dessa siffror står sig längre in i mandatperioden är risken uppenbar för att Alliansen i dess nuvarande form kommer att falla sönder till valet 2014 då behovet att profilera det egna partiet kommer bli större ju längre man månad efter månad parkerar sig i närheten av fyraprocentspärren.

Det är nödvändigt att Moderaterna som det dominerande Allianspartiet tydligare släpper fram de mindre Allianspartierna och tillåter möjlighet att profilera sig och ta åt sig äran av regeringens  politiska framgångar. I stället tycker jag mig märka en strategi från Moderaterna att man gärna vill försöka öka sin profilering inom de övriga Allianspartiernas hjärtefrågor, något som i långa loppet kan komma att straffa sig.

Det politiska landskapet mår bra av mångfald, det ger fler dimensioner än bara svart eller vitt som det gärna blir mellan de två stora partierna M och S. Tyvärr verkar Sverige för närvarande vara på väg mot ett tvåpartisystem  som jag tror skulle bli förödande på lång sikt inte minst för demokratin. 

Nu tror jag inte att något av de mindre Allianspartierna kommer att stillasittande låta Sverige gå mot ett tvåpartisystem. Huvudansvaret för att hålla ihop Alliansen även i fortsättningen faller dock på Moderaterna som största parti, något som jag dock inte tror att alla Moderater har insett.

Ha en trevlig sommarkväll
/Leif

Kommentera

Publiceras ej