-Leif- Skakigheten i världsekonomin kan drabba Skövde.

0kommentarer

Med intresse följer jag medias rapportering kring händelseförloppen i världsekonomin. I Europa är det Grekland, Italien, Irland och Portugal som alla brottas med stora ekonomiska bekymmer, dessa länder har en statsskuld som överstiger BNP med 100 procent. I Greklands fall hela 157,7 procent. Hade inte EU och Eurosamarbetet funnits hade dessa länder stått på ruinens brant och politikerna hade tvingats att ta till smärtsamma, nödvändiga och tuffa åstramningsprogram som förr eller senare alltid drabbar medborgarna. Istället för att sopa tillräckligt framför egen dörr så är hoppet att övriga länder i Eurosamarbetet ska fortsätta att ställa upp, frågan är bara hur länge Europas starkaste ekonomi,Tyskland kommer att göra det? 

Jag tror på ett fördjupat Europasamarbete, för att hantera de stora utmaningarna i världen och i Europa. Därför är jag  också förespråkare till att också Sverige en dag ska ansluta sig till den europeiska valutan Euron. Men ska det stora och nödvändiga fredsprojektet EU fortsätta att utvecklas så måste dock politikerna gå samman i de ekonomiskt krisande länderna och ta sitt ansvar och vidta nödvändiga åtgärder precis som Sverige fick göra under den ekonomiska saneringen på 90-talet.

I USA är statskassan på väg att tömmas helt och hela världen följer det politiska spelet som pågår. Under den förra presidenten George W Bush så fördubblades statsskulden från 5800 miljarder dollar till 10000 miljarder dollar och den utvecklingen har fortsatt under president Barack Obama för att nu uppgå till ofattbara dryga 14000 miljarder dollar. Därmed har USAs slagit i det lånetak som USAs kongress beslutat om. Just nu spelar de Amerikanska Repuplikanerna och Demokraterna ett högt spel som kan komma att slå minst lika hårt i världsekonomin som den senaste finanskrisen. Vi minns hur hjulen snurrade på som aldrig förr och under bara några veckor hösten 2008 så slog det tvärstopp i företagens orderböcker. 

Jag hoppas att vi slipper uppleva något liknande pånytt. Då i början av 2009 tvingades vi kommunpolitiker i Skövde att dra hårt i nödbromsen, med facit i hand konstaterar jag att tack vare det så klarade vår kommun sig bättre än andra kommuner ur den förra ekonomiska finanskrisen. De amerikanska politikernas förmåga att komma överens om nödvändiga sparpaket och inkomstförstärkande åtgärder de närmsta dagarna kommer att påverka vår kommun och hur mycket vi kan gasa och behöver bromsa i Skövde.

Tankar från min sommarledighet
/Leif

Kommentera

Publiceras ej