-Leif- Seminarium "Soldaten i samhället"

1kommentarer

Igår höll Försvarsmaktsråd Skaraborg (samrådsorgan mellan kommunerna Skövde, Karlsborg och Lidköping samt försvarsmaktens olika enheter i Skaraborg) ett välbesökt seminarium på Almedalen. Det var en fortsättning på det seminarium Skövde kommun arrangerade ifjol.

Länk till inlägget i fjol - Försvarsmaktens personalförsörjning



Vi diskuterade vad det innebär att många av de anställda soldaterna i framtiden inte bara kommer finnas på kaserngårdarna och i övningsverksamhet, utan också i stridssituationer i internationella insatser. 

Panelen




ÖB Sverker Göransson berömde Skövde och lyfte bildandet av Försvarsmaktsrådet som ett föredöme för samverkan mellan försvarsmakten och det civilia samhället.



Jag själv konstaterade att i Skövde har försvarsmakten alltid haft en stor betydelse, för Skövdes politiska ledning är försvaret en näringsverksamhet likt andra verksamheter som finns etablerade i kommunen.



Överste Peter Öberg deltog som utredare i Veteranfrågor och pekade på vikten av att hitta olika lokala lösningar i att bygga upp stödet kring soldaterna och dess familjer.



Jörn Holmgren ordförande för Reservofficersförbundet lyfte också behovet av fristående veterancenter för att ha en stödjande organisation inför, under och efter utlandmission. 



Paloma Blanco fanns där som representant i interimstyrelsen för den relativt nya organisationen Svensk Soldat som ersätter det tidigare värnpliktsrådet.



Moderator var Annika Nordgren Christensen från Newsmill.



Vill du läsa mer om Försvarsmaktsråd Skaraborg kan du klicka här



Alla deltagarna i panelen och de som kommit för att lyssna var mycket nöjda framkom det i det efterföljande eftersnacket.
Jag och övriga närvarande Skövdepolitiker kan nöjt konstatera att vi har satt Skövde och Skaraborg ordentligt på kartan när det gäller framgångsrik samverkan mellan försvarsmakten och det civila samhället.

Almedalshälsningar
/Leif

1 kommentarer

Paloma Blanco

18 Aug 2011 09:58

Tack för ett trevligt samtal!

Kommentera

Publiceras ej