-Leif- Trästadsutskott

0kommentarer

Sitter på morgontåget för ett möte med trästadsutskottet i Stockholm idag. Trästad 2012 är ett projekt som startades under S-regeringen 2002-2006 och som Centerpartiet och Alliansregeringarna fortsatt att stödja. Syfte med projektet är att öka träbyggande och kunnandet kring träbyggande i Sverige. Under de senaste åren har det hänt mycket, från att varit utdömt av de flesta och även förbjudet under lång tid så har träbyggande på höjden tagit ny fart.

När jag sista halvan av 90-talet satt i styrelsen för LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) så beslutade styrelsen att LRF skulle stödja tillkomsten av den första proffesuren i träbyggande. I ärlighetens namn så kan vi tacka Torbjörn Fälldin för att det blev så, jag minns hans argumentation som grundade sig i egna erfarenheter som ordförande för sågverksrörelsen i Sverige. Han hade mött stor okunskapen hos inte minst försäkringsbolagen kring trä som byggnadsmaterial. LRFs kloka beslut som jag tror var 1996 har defintivt spelat roll för den utveckling vi idag ser.

Växjö har utvecklats till trästaden framför andra. Delvis beroende på att Södra Skogsägarna har sitt säte där men också för att Växjö har ett långsiktigt hållbart miljötänkande. 2007 tog jag initiativ till ett studiebesök i Växjö, politiker, tjänstemän, byggare med flera deltog på Skövdedelegationens resa. Inpsirerade av besöket så gick Skövde med i Trästad 2012. Nu pågår detaljplanarbetet med ett nytt flerfamiljsområde byggt i trä, går allt enligt planerna kommer byggnationen av de 150-200 lägenheterna att starta under nästa år, flera intressenter har anmält intresse. 

Träbyggandet har många positiva effekter:
- Trä binder koldioxid, med ökat träbyggande minskar växthuseffekten
- Det är lokal producerat, förädlingsgraden av den svenska skogen kan öka med ökat träbyggande och det ger nya arbetstillfällen i Sverige
- En träbyggnadskonstruktion är lätt, det möjliggör att bygga på yttterligare våningar i stadskärnorna
- Vid brand kan man med hög presition beräkna hur länge en bärande limträbalk håller, vilket du inte kan göra på samma sätt för en bärande stål- eller cementbalk.

Trästadsprojektet är ett roligt och intressant projekt. På olika sätt och i olika funktioner har jag bidragit på mitt sätt för att öka kunnandet och byggandet i trä under de senaste 15 åren. När det gäller träbyggande så har vi ännu bara sett början på en spännande resa vad skogen kan erbjuda framtiden.

Ha en bra tisdag
/ Leif

Kommentera

Publiceras ej