-Leif- Socialdemokraternas ledar- och identitetskris är ett större problem än bara för S själva.

0kommentarer

Sedan den borgerliga valsegern  2006 så har det inte funnits någon oppositionspolitik att prata om i Sverige. Men Socialdemokraternas problem går betydligt längre tillbaka än så, bland annat den tighta kopplingen till LO har gjort att man inte förmått att förnya partiet. De nya idéerna för att ta sig an dagens och framtidens utmaningar har saknats sedan lång tid tillbaka.  Det är lätt att att lägga ett partis problem på dess  partiledare, men i S fall är problemet betydligt större än vad ledaren heter. Sedan är det bara att konstatera att Håkan Juholts fadäser och ledarstil inte  på något sätt bidragit positivt. 
Politiken mår bra av att det finns en allert opposition och det gäller oavsett politisk nivå. Det gäller inte minst i den idépolitiska debatten, särskilt i en tid när omvärlden förändras snabbt. Klimatfrågan kommer inte lösas med gårdagen idéer, demografiförändringen gör att finansieringen av den gemensamma välfärden hotas, världen krymper och ländernas ekonomier blir allt mer integrerade i varandra. Socialdemokraternas tidigare paradgren att alla problem gick att lösa med höjda skatter fungerar inte längre när kapital, varor och tjänster flödar fritt över lands- och kontinentgränser. 
I Sverige har den politiska kartan varit relativt oföränderlig med några få undantag under de senaste 100 åren. Nu har även verkligheten kommit i kapp Socialdemokraterna, partiet som framför alla andra så totalt dominerade svensk politik under förra århundradet brottas med både ledar- och identitetskris och den politiska kartan håller på att förändras. 
När det inte finns en aktiv och drivande opposition i riksdagen finns risken att den politiska förnyelsen hos regeringen stannar av. Tidigare i år uttryckte Moderatledaren och Statsminister Fredrik Reinfeldt något i stil med att visioner kostar pengar, ett i sig mycket underligt uttalande. För det parti som inte förnyar sig och har visioner på vilket sätt man vill bygga och utveckla samhället kommer förr eller senare att hamna i djupa kriser som det Socialdemokratiska partiet nu befinner sig i och då spelar namnet på partiledaren en mindre roll. 

/Leif 

Kommentera

Publiceras ej