-Leif- Kraftfulla satsningar från regeringen efter SAAB konkursen i Trollhätteregionen.

1kommentarer

För två dagar sedan kom slutligen beskedet om konkurs för SAAB. Detta är ett stort slag för Trollhättan med omgivande kommuner även om många var förberedda på det värsta. Under gårdagen besökte Centerledaren och Näringsministern Annie Lööf Trollhättan tillsammans med Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, idag slöt regeringskollegorna Jan Björklund och Stefan Attefall upp och tillsammans kunde de presentera en rad åtgärder på tillsammans 450 nya statliga miljoner till Trollhätteregionen, utbildningsinsatser, satsning på innovation och entreprenörskap. Pengarna fördelas under de tre kommande åren. Läs mer om Regeringens satsning genom att klicka här.
Det visar på ett stort engagemang från Regeringen och ansvariga statsråd för de berörda på SAAB och deras familjer. Dessutom träder lönegarantin i kraft retroaktivt och ambitionen är att de anställda ska hinna få ut sin novemberlön innan jul och decemberlönen i mellandagarna.

Konkursen var oundviklig och är givetvis beklaglig för framförallt de SAAB anställda. Nu är det viktigt att Regionen och Regeringen tillsammans tar de krafttag som behövs för att Västra Götaland ska bibehålla sin ställning som en i internationell jämförelse starkt regionalt fordonskluster. Det är viktigt med fortsatta forskning- och utvecklingsresurser som kan bibehålla den för regionen viktiga fordonsindustrin inte minst i de tunga Volvo orterna Skövde och Göteborg. Den bristande infrastrukturen på både Västra Stambanan och E20 är också viktiga att ta tag i. Regeringen och framförallt Regionen har ett stort ansvar för fordonsindustrins framtida utvecklingsmöjligheter i Västra Götaland och Sverige.

Dagens paket från Regeringen var välkommet och de ska ha stor eloge för ett snabbt agerande. Hoppas att de långsiktiga och viktiga infrastrukturåtgärderna för att bibehålla industrins konkurrenskraft i Västsverige inte heller kommer behöva dras i långbänk.

/Leif

1 kommentarer

Bo Grahn

21 Dec 2011 23:19

Det som du hyllar kostar en massa pengar som kunde satsats på välfärden. Varför skall staten gå in när vi har ett näringsliv som kan ta smällen fullt ut?

Kommentera

Publiceras ej