-Leif- Sista kommunisten lämnar politiska toppen

0kommentarer

Idag kom det väntade beskedet Lars Ohly Vänsterpartiets ledare lämnar ordförandeskapet vid partiets nästa kongress. Kanske minns du hur han länge höll fast vid att kalla sig kommunist trots att partiet genom sitt namnbyte från Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) bara blev Vänsterpartiet (V). Det är förmodligen den största kosmetiska förändring som ett politiskt parti genomgått i modern tid. Vad annat skulle det forna svenska kommunistpartiet göra när kommunistregimerna föll en efter en i Östeuropa och i det forna Sovjetunionen?
Jag kommer faktiskt att sakna Lars Ohly i svensk politik. Trots att kommunisterna togs bort från partinamnet så har han egentligen aldrig slutat att kalla sig för kommunist och det är för Ohlys rakryggighet jag kommer sakna honom. Till skillnad från när Gudrun Schyman var ledare för Vänsterpartiet så har de populistiska inslagen i partiet varit färre med Ohly i ledningen.
Vänsterpartiets framtida roll i svensk politik ska bli intressant, ska Vänsterpartiet åter inta rollen som det eviga stödpartiet till S eller ska de bli en utmanande politisk kraft till Socialdemokraterna? Vem som kommer bli ny partiledare i V, kommer spela roll för Alliansregeringens möjligheter att bli omvalda 2014.
/Leif   

Kommentera

Publiceras ej