-Leif- Kraftsamla kring en livsmedelsstrategi

0kommentarer

I fredags krävde partiledarkandidaten Annie Lööf (C) tillsammans med Staffan Danielsson och undertecknad på Land Lantbruks debattsida att vi med oro ser en krympande svensk livsmedelsproduktion inom alla produktionsgrenar och att det är dags att tillsätta en livvsmedelsstrategisk kommitté. För att läsa hela debattartikeln klicka här.
Sverige är idag ett av de länder i Europa som importerar mest livsmedel och med en så kraftigt minskad egen livsmedelsproduktion ökar också risken för problem vid en internationell livsmedelskris. Under de senaste veckorna har internationella världsbanken vid upprepade tillfällen varnat för att livsmedelslagren i världen aldrig varit så små som nu. Samtidigt vet vi att väderkatastroferna ökar i form av ihärdig torka  på vissa ställen och stormar och översvämnningar på andra ställen vilket direkt påverkar livsmedelsproduktionen.
Svenskt livsmedelsproduktion har också världens högsta produktionsskatter och det dyraste djurskyddet i Europa. På 90-talet så genomfördes en utredning om svenskt jordbruks konkurrenskraft, den fick då till följd att vissa av lantbrukets kostnader har minskat. Tyvärr har inte Centerpartiet fått med sig de andra allianspartierna på en sådan fortsättning utan istället har  produktionsskatterna åter börjat stiga och under kommande åren kommer de öka med drygt en halv miljard. 
Sverige är ett land med stora möjligheter att öka livsmedelsproduktionen, ta tillvara den och se lantbruket som en tillväxtnäring. En första början för att komma dit är att kraftsamla kring en livsmedelsstrategisk kommitté.

Ha en skön söndag
/Leif

Kommentera

Publiceras ej