-Leif- Kollektivtrafik hela veckan

0kommentarer

Denna veckan upptas till stor del av kollektivtrafikfrågor för min del. I går deltog jag i en information för Fyrbodalskommunerna  i Uddevalla, idag är det Göteborg med kranskommuner som får samma information och  på torsdag är det kommunerna i Sjuhärads tur. Informationen det handlar om är att Västtrafik som idag ägs gemensamt av Västra Götalandsregionen och de 49 kommunerna ska få regionen som ensam ägare. Med detta följer lite förenklat en skatteväxling där kommunerna får sänka skatten och regionen höja med motsvarande när kostnadsmassan flyttas från kommunerna till regionen.

En av vinsterna med att göra Västtrafik till ett av regionen 100 procent helägt bolag är att ta ett samlat grepp kring den nödvändiga utbyggnaden av kollektivtrafiken i Västra Götaland. Kollektivtrafiken är viktig för samhällsbyggandet och det kommer krävas stora resurser för att förverkliga målen om fördubbling av trafiken till 2020.

Den största vinsten är dock för resenärerna, när jag eller du ska ta oss från punkt A till B är det ointressant med kommungränser. Kollektivtrafken finns till för resenärerna. Därför ska det vara enkelt att resa kollektivt och förhoppningsvis kommer också skillnaderna i avgifter och olika rabattsystem som idag finns mellan kommunerna att minska. 

Andra frågor som vi lagt stor vikt vid i det nu framarbetade förslaget är hur kommunernas inflytande och delaktighet i utformandet av kollektivtrafken ska se ut och möjligheten att göra tillköp av extra trafik och tjänster.

En förutsättning för att ändra ägandet av Västtrafik är att samtliga ägare är helt överens. Därför genomför några av oss som sitter i det regionala ägarrådet och som också tagit fram förslaget vår tredje turné på ett år. 

Att jobba fram politiska förslag som kräver total enighet kräver ett något annorlunda arbetssätt men framförallt förmåga att lyssna in och sedan arbeta fram förslag som alla i god kompromissanda kan ställa sig bakom. Först vid bolagsstämman i maj vet vi helt säkert om vi har lyckats med detta konststycke.

Ha en bra dag
/ Leif  

Kommentera

Publiceras ej