-Leif- Svensk mat räddar miljön!

2kommentarer

I går kväll arrangerade LRFs kommungrupp i Skövde en politikerutfrågning av partiernas första namn i Skövde kommun. Det blev en intressant kväll med många bra frågor.

Livsmedelsproduktionen sysselsätter direkt och indirekt närmare 10 procent av Skövdeborna. Under en lång tid tillbaka har lantbruket brottats med vikande lönsamhet följd av minskad produktion och ökad konkurrens av importerade lågprisprodukter.

Jag tycker det är dags att vi sätter ett ökat fokus på maten, vad den innehåller, hur och av vem den producerats. Med jämna mellanrum blir det diskussion i media om bland annat hur H&Ms kläder produceras, villkor för personal, miljöpåverkan och så vidare.

Varför finns inte samma diskussion om maten? Trots att vi vet att maten i många av de länder vi importerar den ifrån produceras i djurfabriker med vidriga förhållanden för både djur och de människor som sköter djuren. Förhållanden som bryter mot svensk djurskydds- och miljölagstiftning. När kommer media att ifrågasätta de sociala vilkor som lantarbetarna har i stora importländer som  Brasilien och Argentina? 

Det finns en tillväxtpotential för de gröna näringarna och den kan ge tiotusentals nya jobb. Centerpartiet med Jordbruksminister Eskil Erlandsson och Miljöminister Andreas Carlgren i spetsen presenterade för en vecka sedan 21 konkreta förslag för att stärka livsmedelsproduktion i vårt land i under rubriken "Svensk Mat Räddar Miljön". Det behövs en debatt om de miljömässiga effekterna av den ökade livsmedelimporten och en debatt om arbetsvillkoren för de som producerar maten i andra länder. Svensk mat räddar miljön och en viktig uppgift har vi som är kommunpolitiker att ställa krav på maten vi köper i den offentliga upphandlingen.

Detta är en prioriterad viktig fråga för mig i mitt politiska arbete. Jag hoppas att under nästa mandatperiod kunna genomdriva en valfrihetsreform på livsmedelsområdet i Skövde kommun, LOV ( Lagen om valfrihet) bör också gälla för maten, man skall få välja vem man vill få den av, och vad man villl äta. En självklarhet kan någon säga, men det är inte en självklarhet för de många äldre som bor på särskilda boenden eller för de som får maten levererad hem i en matlåda.

Ha en god lunch och tänk på att svensk mat räddar miljön!
/ Leif

2 kommentarer

Göran

13 Aug 2010 12:39

Äntligen någon som lyfter dessa frågor! Tack för det!

Shiko

13 Aug 2010 14:23

Hej!

Hjälp mig att bli Nelly.com's nästa skodesigner.

Rösta på min skodesign.



http://nelly.com/designyourshoe/?obj=gh5cy2jOdwFj6NOKxBTi95WnvcG1OZ6s7xLtou8FeAnXO2f02yhz#shoeGallery



Ps. Kommentera min blogg när du röstat. Alla som röstar får länkningar när tävlingen avslutas

Om du har redan röstat så ber jag om ursäkt, och man kan rösta igen.

Kommentera

Publiceras ej