~Titti~ Mjölkfritt!

1kommentarer

Eftersom ena barnet har kolik har vi försökt en massa saker, såsom att jag undviker äta gasbildande mat (lök, bönor m m.). Dessutom får bebisen magdroppar: Semper magdroppar som är bra för tarmfloran och Miniform som ska hjälpa barnet att bli av med gaserna i magen (dropparna "spränger" gasbubblorna så att de bli fler men mindre och på så sätt lättare att bli av med). Vi tar varma bad, har mycket närkontakt, håller bebis upprätt, har koll på amningstekniken med mera. Hitintills har inget hjälpt!
 
Så nu har bvc rekommenderat mig att sluta med komjölk Om jag orkar (men hur skulle jag kunna säga nej till det när mitt barn har ont?). Att utesluta komjölk/mjölkprotein (har inget med laktos/mjölksocker att göra) är det enda som faktiskt är vetenskapligt bevisat lindrar kolik.
 

"Mjölkfri kost till spädbarn med kolikbesvär

För att utreda om komjölksprotein orsakar kolikbesvär kan en strikt komjölksproteinfri kost testas under 10-14 dagar, efter ordination och uppföljning av BVC. Börja eller sluta aldrig med denna kost utan BVC´s ordination.

Under denna period är det viktigt att kosten är helt strikt komjölksproteinfri, då även mycket små mängder av mat som innehåller komjölksprotein kan ge symtom. Vid en strikt mjölkfri kost utesluts alla livsmedel som innehåller komjölksprotein."

(Mer info hittar du på Västra Götalandsregionens webbsida)

 
Att utesluta komjölk innebär att utesluta mjölkprotein, många tror det är detsamma som att äta laktosfritt, det är det inte.
 

Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans? 

    

Mjölkallergi

"Mjölkallergi beror på en reaktion mot proteiner i mjölken. Allergin är vanlig hos små barn men växer ofta bort. Man räknar med att 0,5 till 2,5 procent av barnen (beroende på ålder) och 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner.

 

Vid mjölkallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa.

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos (mjölksocker) i tunntarmen.

 

De flesta med laktosintolerans tål en viss mängd laktos. Hur mycket laktos man tål varierar, men de flesta kan dricka åtminstone en deciliter mjölk utan symtom. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk. Hög halt av laktos finns i mesost, messmör, mjölkchoklad och viss nougat.
Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn. Hos personer med ärftlighet för laktosintolerans minskar produktionen av enzymet laktas vanligtvis under skol- eller ungdomsåren.
Andelen laktosintoleranta varierar mellan olika befolkningsgrupper. I Sverige räknar man med att 4-10 procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. I Finland är uppskattningsvis 15-20 procent av de vuxna laktosintoleranta. I medelhavsområdet är laktosintolerans betydligt vanligare och ungefär 30-60 procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. I stora delar av Asien, Sydamerika och Afrika är alla vuxna laktosintoleranta."

 

(hittade texten på Svenska Livsmedelverkets webbsida)

 

Sedan en vecka tillbaka har jag helt uteslutit komjölk, så nu håller jag på att lära mig vad jag kan och inte kan äta, tex. äter jag nu min havregrynsgröt med antingen riskmjölk eller havremjölk - det funkar det också! Nu hoppas vi verkligen att detta hjälper mot bebis kolik!!

~Titti

 
 
bebis, bvc, kolik, komjölk, laktos, laktosintolerans, magdroppar, mjölkalergi, mjölkprotein, mjölksocker, spädbarn, spädbarnskolik,

1 kommentarer

Johanna

06 Oct 2014 07:17

Hej! Har haft två barn med kolik, dock inte lika mycket som ditt fall. Gogglade en del och kom för ett tag sedan in på en sida dör folk skrivet om kolikliknande symtom i samband med d-droppar. De som fås hos bvc är oljebaserade och många skriver att deras barn blivit dåliga av dessa men inte de vattebaserade. Kanske värt att testa? Man vill ju inte att de små ska ha ont. (jag gogglade d-droppar magbesvär och fick upp flera sidor) mvh Johanna

Svar: Tack för tipset Johanna! :) Dum fråga kanske: men är de vattenbaserade lika bra? Alltså, har det ingen betydelse ifall de är olje- eller vattenbaserade? ~Titti
~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej