-Leif- Vi sitter i ett moment 22

0kommentarer

Under tisdagen så besökte Centerpartiets bostadspolitiska talesman, Ola Johansson Kungsbacka, Skövde för att sätta sig in i problematiken kring bostadssituationen för soldater. Under några år har Försvarsmaktsråd Skaraborg lyft bostadsfrågan men ännu utan resultat.                         
 
                         
Från vänster: Gunilla Druve Jansson ordf C i Skaraborg, Leif Walterum kommunalråd Skövde, Ola Johansson riksdagsledamot, Annelie Bjerkne samhällsstrateg Skövde kommun. (Foto: Skövde Nyheter)
 
Bostadsproblemet handlar om att marknaden efterlyser någon form av garantier från Försvarsmakten för att börja bygga bostäder åt den nya yrkeskategorin soldater. I Sverige kommer flera tusen soldater att kontraktsanställas de kommande åren fram till 2019 när den nya personalorganisationen ska vara fulltalig. För Skövdes del handlar det om cirka 1000 soldater och för Karlsborg cirka 400. Soldaterna kommer ha 4-8 åriga förordnanden.
Att det blivit ett moment 22 av frågan är att Försvarsmakten inte kan agera för de saknar uppdrag av regering och riksdag att arbeta med frågan och när det lyfts med försvarspolitikerna så har de hänvisat att det är en bostadspolitisk fråga och inte en försvarspolitisk och vice versa har bostadspolitikerna hävdat.
 
 
Men kan då inte soldater bo på logement? En viktig del för att lyckas med det nya personalförsörjningssystemet är att soldatyrket ska vara attraktivt och lockande.  Dessutom så kommer försvaret att fortsätta med grundläggande militär utbildning GMU som är en utbildning under värnpliktsliknande former och de ska erbjudas logementboende.
 
Varför kan då inte marknaden lösa detta själva? Det finns en sådan historik kring förbandsnedläggelser i vårt land att marknaden litar helt enkelt inte på att politikerna. Dessutom finns flera förband på orter med en svagare bostadsmarknad än Skövdes, i Karlsborg så revs bostäder på 90-talet efter att flygflottiljen F6 hade lagts ner och nu är man i behov av nya för K3 behov. Den senaste veckans diskussion i Försvarsberedningen där moderata ordföranden pläderat för fortsatt neddragning av försvarets utgifter förbättrar inte marknadens vilja att bygga bostäder på förbandsorterna. Tack och lov så har allianspartierna: C, Fp samt Kd  och även S alla varit ute och sagt att det behövs inte mindre resurser utan mer.
Vad vill vi då ha? Det som Försvarsmaktsråd Skaraborg har fört fram är att någon form av bostadsgarantier i form av blockförhyrning eller motsvarande behövs.
 
    
Artikel i dagens Skaraborgs Allehanda
 
Ola Johansson har lovat att ta med och driva frågan vidare för att försöka hitta en lösning. Gårdagens besök kan förhoppningsvis vara inledningen på att finna en lösning ur nuvarande moment 22.
 
/Leif
                    

Kommentera

Publiceras ej