-Leif- Årskrönika del1, med tillbakablickar första halvåret 2012

0kommentarer

2012 kan sammanfattas som året då mycket hände både i Skövdepolitiken och hemma på gården där renoveringarna fortsatte. Under året har många viktiga politiska beslut fattats som kommer gynna Skövdeborna och Skövdes fortsatta utveckling.

Här kommer en tillbakablick på händelser från första halvåret 2012

Januari:
För första gången fick Skövde kommun möjlighet att delta på Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen. På plats så kom vår närvaro att få stort genomslag, redan den första dagen gav den dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors och ÖB Sverker Göransson beröm över vårt sätt att samverka civilt och miltärt genom Försvarsmaktsråd Skaraborg.

                               
                             

Den 21 januari så invigde jag den digitaliserade biografen Odeon i Skövde Kulturhus. Från och med nu så kan Skövde ta del av Opera och andra livesändingar från alla världens hörn.

 

Februari
Den stora Kapacitetsutredningen går ut på remiss. På bara ett halvår så har en samlad utredning arbetats fram som beskriver bristerna i de olika transportslagen. Som ordförande för Västra Stambanegruppen har jag under 2012 arbetat hårt med att belysa de stora kapacitetsproblem för både person och godstrafik som finns på Västra Stambanan.

                                                                          

Centerpartiet lade fram våra politiska prioriteringar för det stundande budgetarbetet. Vi vill se en kongress och konserthall i Skövde, Satsa på entreprenörskap och nytt Gymnasiecampus, Bredbandsutbyggnad samt satsning på Billingens friluftsområde.

 

CPM (Continental Precious Minerals Inc), det Kanadeniska gruvbolaget fortsatte sina oseriösa arbetsmetoder även under 2012 för att komma åt uranet i Västgötabergen. I februari fick samma markägare som tidigare på nytt arbetsplaner för provborrning efter uran. Men till saken hörde att de så kallade nya arbetsplanerna var identiska med de som tidigare hade skickats ut. Tack vare snabbt agerande från min och kommunens sida kunde markägarna få den information som var nödvändig för att återigen lämna invändningar mot provborrningar efter uran på Billingen.

Mars:
 I mars så antog Skövde kommun äntligen en Energi och Klimatplan. Ett program som Centerpartiet under lång tid arbetat för att få fram. Projektdirektiv antogs också för framtagande av ett landsbygdsprogram för Skövde kommun även det en framgång för oss centerpartister som vill att hela Skövde ska utvecklas.

 

Kärstin Hedén blev av Centerpartiet utsedd som årets kvinnliga företagare i Skövde. En överraskad Kärstin fick ta emot journalister och ett antal centerpartister den 8:e mars när vi överrumplade henne :)

 

April: 
Den statliga myndigheten Bergsstaten kom till Skövde och Billingen på studiebesök för att besöka Billingen där det kanadensiska gruvbolaget CPM söker efter uran. Man fick också träffa markägare som alla vittnade om bolagets oseriösa uppträdande i sina kontakter med markägarna.

              
 

Kommunstyrelsen var på samråd med Cementa inför den planerade utökningen av sin täktverksamhet som ska behandlas under 2013.

Två gånger per år så pratar jag på en nyintroduktion för nyanställda i kommunen. Det är alltid givande och intressant att som ledande kommunpolitiker möta vår personal i kommunen.

 
Maj:

Maj är som vanligt fylld av många årsstämmor. Sedan några år tillbaka brukar jag sitta ordförande på bland annat Lantmännens stämma, så var det också under 2012. Jag blev i maj också omvald för 10:e gången som styrelseordförande i SmåA, Sveriges största A-kassa för småföretagare med drygt 120000 medlemmar. I slutet av maj omvaldes jag också som ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland.

I Skövde blev det en stor politisk debatt om Skövdes mål om 60000 invånare 2025. Jag menade att som kommun måste man alltid arbeta tillväxtorienterat och sikta framåt och högre. Aldrig förr har jag fått så många ryggdunkningar som kommunalråd efter mitt uttalande om vikten av att växa som kommun.

 

Juni: 
Efter flera månaders tjänstemanna- och politiskt arbete så antog kommunfullmäktige i juni budget och strategisk plan för 2013-2015. Vi som varit med ett längre tag i kommunpolitiken får ofta framhävda att det gäller att ha is i magen och se och agera långsiktigt när konjunkturen svänger allt snabbare. Centerpartiet hade mycket att vara nöjda över med årets budget, den innehåller viktiga framtidssatsningar i såväl Skövde stad som i ytterområden och på landsbygden.

 

Veckan efter midsommar bar det iväg till midnattsolens förlovade land med Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsfond. Vi fick ta del av och studera den omvälvande omflyttningen som sker i Gällivare och i Kiruna. Mycket intressanta dagar, när man arbetar med samhällsbyggnadsfrågor.

 

Nästa del av årskrönikan 2012 kommer om någon dag.

Nu ska jag ta mig en tur till skogen och arbeta bort lite av den goda jul och nyårsmaten.

/Leif

 

Kommentera

Publiceras ej