-Leif- Framtiden kräver "Hållbara val" och lokal klimatpolitik

0kommentarer

 
I veckan så inleddes FN:s artonde partsmöte under klimatkonventionen COP 18 i Doha, Qatar. Efter återkommande misslyckade klimatmöten som saknat kraftfulla åtgärder på global nivå är inte förhoppningarna överdrivet stora att detta mötet kommer leda till några stora nya nödvändiga åtgärder.
Miljöminister Lena Ek (C) är en skicklig politiker och förhandlare vilket hon inte minst visade prov på under sin tid som europaparlamentariker. Men hon hon kommer möta hårdnackat motstånd mot kraftfulla åtgärder för att förhindra en stundande klimatkollaps från många av världens mäktigaste länder inte minst från USA. 
Den politiker i världen som inte tar de återkommande rapporterna om en allt snabbare klimatförändring på allvar tar inte sitt ansvar som politiker. Vem äger rätt att spela med våra barn och barnbarns framtid som om det vore ett monopolspel?
Det är lätt att bli dyster när man hör de återkommande rapporterna om tillståndet för klimatet i världen. Förra veckan kom Världsbankens rapport om en fyrgradig höjning av medeltemperaturen inom 50 år om inte enorma krafttag tas nu, idag har rapporterats att världens hav stiger 60 procent snabbare än man tidigare trott.
Är allt då nattsvart? Nej det är det inte, det finns ett uppvaknat intresse i många av Asiens länder för klimatförändringen inte minst i Kina. För många av Asiens länder handlar klimatförändringen om man kommer ha möjlighet att kunna fortsätta att existera, det tvingar också fram åtgärder.
Många och viktiga åtgärder handlar också om vårt egna handlande i vardagen. Vad kör vi våra bilar på för bränslen? Hur värmer vi upp våra bostäder? Om vi bygger om vårt hus eller bygger nytt vad väljer vi för byggmaterial? Gör du och jag klimatsmarta val när vi handlar vår mat och väljer svensk producerad mat i stället för importerad minskar vi också klimatpåverkan?
Själv kör jag på världens renaste fordonsbränsle, biogas producerad på vassle och slakteriavfall i Skövde och jag arbetar för att öka det klimatsmarta träbyggandet lokalt som nationellt. När Titti och jag handlar mat så väljer vi svensk mat för den har mindre klimatpåverkan jämfört med importerad mat. 
Tillsammans kan vi göra mycket för klimatet och våra barns framtid genom att fatta kloka beslut i vardagen, den klokskapen önskar jag också ska infinna sig hos världens ledare i Doha.
/Leif
 
 
 
 
 
 
 
 
Doha Qatar, Lena Ek, Fordonsgas, Svensk mat, Klimatförändring, Miljöminister ,

Kommentera

Publiceras ej