-Leif- Regionens politiska ledning måste också visa handling!

0kommentarer

De styrande partierna i Västra Götalandsregionen S, Mp och V gick i omvalet till regionfullmäktige 2011 till val på enhetstaxa i kollektivtrafiken, nu tvingas man inse verklighetens ekonomi och för andra gången på kort tid så ökar taxorna i Västtrafik. Senast var vid årskiftet då ökningen i snitt var 5,5 procent och nu i höst stiger priserna med i snitt 6 procent. I Centerpartiet har vi också hävdat att priserna behöver öka och att det är rimligt att kostnadstäckningen som idag är 50 procent kan öka något och att de pengarna används för att bygga ut kollektivtrafiken.

I onsdagens Skövde Nyheter hänvisar regionrådet Alex Bergström Socialdemokrat från Falköping till att de stigande bränslepriserna är en av orsakerna och så säger han till Skövde Nyheter, citat: "Vi måste få fram biogasdrivna fordon och själva producera vårt drivmedel här i Skaraborg - inte från det norska havet eller på oljefälten. Miljövänliga drivmedel är inte heller lika känsliga för EU- och världspolitik, vilket är det som ligger bakom den nuvarande prisökningen, säger Alex Bergström."

En klok insikt som varenda Centerpartist delar, problemet är att jag uppfattar att regionledningen just nu förhalar en övergång till biogasdrivna bussar. 
 

Inför att regionen blev ensam ägare av Västtrafik så fördes ingående diskussioner kring ansvaret för bussdepåerna och det utlovades och skrevs in i avtalet att regionen skulle ta ett särskilt ansvar för de så kallade strategiska bussdepåerna. Skövdes bussdepå är en sådan strategisk depå. När nu en ny depå ska byggas i Skövde så verkar den överenskommelsen kring de strategiska depåerna vara glömd av Alex Bergströms allierade i regionledningen S, Mp och V. 

Effekten av detta gör att den tänkta övergången till biogasbussar i Skövde som ska aviseras i nästa upphandlingsunderlag som ska ut inom ett halvår äventyras,  på grund av att det är oklart om det kommer finnas en ny bussdepå anpassad för biogas som drivmedel. 

Det är dags att den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen inte bara pratar utan också visar handling, i det aktuella fallet med en ny bussdepå i Skövde kan man gå från vackra ord till handling snabbt. Men finns viljan hos Västra Götalandsregionens Socialdemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartister? 

/Leif    

 


Kommentera

Publiceras ej