-Leif- Persontrafiken spås öka 3 gånger!

0kommentarer

På måndagsförmiddagen så hade Västra Stambanegruppen stormöte i Skövde under stor uppslutning av kommunerna efter Västra Stambanan. Jan Efraimsson från Västra Götalandsregionen redogjorde för den Tågstrategi som just nu arbetas fram som räknar med en tredubbling av personresandet fram till 2035 på Västra stambanan. Till det ska läggas de stora problem som finns redan idag med att hantera de godsvolymer som vill trafikera på Västra stambanan.
            Jan Bremer ansvarig tjänstman och Västra Stambanegruppens ordförande Leif Walterum.
 
Sedan länge så har Västra Stambanegruppen konstaterat att den spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg lider av allvarliga kapacitetsproblem. Detta pekade också Trafikverkets Kapacitetsutredning på när den tidigare i år presenterades. Många av kommunerna däribland Skövde har därför i den översiktliga planeringen lagt in korridorer för att kunna öka spårkapaciteten.
Inom kort så startar Trafikverket en åtgärdsvalssstudie på sträckan Göteborg - Laxå. Studien syftar till att ge rätt underlag för rätt typ av åtgärder för att öka kapaciteten. Jag kommer själv att  ingå i styrgruppen för den som Västra Stambanans representant. 
Idag så enades kommunerna efter hela Västra Stambanan om att öka det politiska trycket inför att en ny nationell plan ska tas av riksdagen för de nationella vägarna och järnvägarna.
 
/Leif
Jan Bremer, Jan Efraimsson, Leif Walterum, Tågstrategi, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen, Åtgärdsvalsstudie,

Kommentera

Publiceras ej