-Leif- Ge kommunerna verktygen, gör arbetsmarknadspolitiken lokal!

0kommentarer

I Skövde liksom i stora delar av övriga landet stiger arbetslösheten i spåren av lågkonjunkturen. Mest alarmerande är den höga ungdomsarbetslösheten och svårigheten för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. I Skövde är den öppna arbetslösheten i gruppen 18-24 år just nu cirka 19 procent (i nivå med riket) och den är stigande.

Som kommunalråd så saknar jag de lokala verktygen i dagens centralstyrda arbetsmarknadspolitik. Aldrig förr har Arbetsförmedlingen haft så mycket resurser som man har nu, men det hjälper föga när flexibiliteten inte finns. Behovet av åtgärder kan knappast vara desamma i Kiruna, Stockholm och Skövde.

Den höga arbetslösheten, sedan den ekonomiska krisen i början av 90-talet, är ett politiskt misslyckande för alla regeringar sedan dess, oavsett det varit Socialdemokratiska eller Moderatledda regeringar.

Min slutsats är att det är dags att göra arbetsmarknadspolitiken lokal. Med lokalt anpassade åtgärder och program så skulle förutsättningarna för att få ut fler i arbete öka. Inte minst för att täcka upp de allt fler yrken där det råder brist på arbetskraft. Alliansregeringen vann valet 2006 på S-regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik, 2014 kan det bli Alliansens fall om man inte förändrar arbetsmarknadspolitiken och ger oss i kommunerna verktygen att agera lokalt utifrån lokala förutsättningar.  

En lokalt anpassad arbetsmarknadspolitik i kombination med lägre ingångslöner för unga (som i år har avtalats fram mellan flera av arbetsmarknadens parter) och en förändring av LAS (Lagen om anställningsskydd) skulle öka förutsättningarna och ge fler unga inträde på arbetsmarknaden.

I både frågan om lägre ingångslöner och förändring av LAS för att öka rörligheten på arbetsmarknaden är och har Centerpartiet varit drivande i den politiska debatten. I frågan om LAS så har det varit kalla handen från det Moderata partiet, trots goda exempel på effekterna av en ökad rörlighet i vår nära omvärld, detta förvånar.

I Skövde kommun så ser vi under de närmsta månaderna över möjligheterna hur vi som stor arbetsgivare kan bidra till att ge fler unga praktik/sysselsättning. Med en ökad möjlighet att lokalt styra arbetsmarknadspolitiken så är jag övertygad om att resultaten skulle bli bättre och arbetslösheten lägre. Vad har alliansregeringen att förlora på att ge oss i kommunerna de verktygen?

 

/Leif

Centerpartiet , LAS, Leif Walterum, Lokal arbetsmarknad, Lägre ingångslöner, Skövde kommun,

Kommentera

Publiceras ej