-Leif- Ge arbetslösa ungdomar en chans

0kommentarer

När konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar så drabbas i första hand de unga, vilket märks tydligt just nu med en stigande arbetslöshet . Men det paradoxala är att samtidigt som detta sker så saknas arbetskraft inom en rad yrkesgrupper inte minst inom en rad specialisttjäner i offentlig sektor och på någa års sikt kommer antalet bristyrken att öka.
Detta var en av de frågor som diskuterades när Skövde kommuns personalutskott sammanträdde i veckan.
Ungdomsarbetslösheten är hög inte minst bland unga utan fullgjord gymnasial utbildning. På mötet fick Skövde kommuns arbetsmarknadsavdelning och personalenhet i uppdrag att återkomma med förslag till kommunstyrelsen hur kommunen kan bidra med nya praktikplatser för unga för att minska arbetsösheten.
För mig och personalutskottet är en knäckfråga hur handledningen ska fungera. Med ett gott handledarskap / mentorskap kan detta bli en framgångsfaktor. Initialt så är inte detta gratis, men långsiktigt så finns det bara vinnare.
I dag så vill jag också passa på att hylla våra finska grannar på sin självständighetsdag, idag har den finska flaggan vajat i Skövde som ett led i att kommunen är ett finskt förvaltningsområde, att bli förvaltningsområde var ett löfte som jag gav i samband med valet 2010. Utan den stora arbetskraftsinvandringen från Finland under 50-70-talet så hade inte Skövde och Sverige varit det vi är idag. Finland är en viktig allierad granne och som det alltid har sagts förut, Finlands sak är vår!
/Leif
 
Finlands självständighetsdag. Skövde kommun, ungdomsarbetslöshet,

Kommentera

Publiceras ej