-Leif- Energibrist eller brist på energi?

0kommentarer

Är det något som det är åtgång på denna vinter så är det energi för att värma huset och för att skotta all snö. Kylan gör att det har tagit snabbare än väntat på vedförrådet. Men inget ont utan det har något gott med sig. Tack vare det så har det också blivit lite extra uppstädat i uthusen när gammalt rivningsvirke sågats upp och blivit brännved.  Det gäller att inte ha brist på energi när man bor på landsbygden, dessutom har det snöat rikligt sista timmarna och det kommer också kräva min energi.

Så har då ännu en kärnkraftsreaktor snabbstoppats på nytt, denna gången Oskarshamn 3. Det är inte mycket med den svenska kärnkraften allt som oftast står reaktorerna stilla, det är en osäker energikälla och den är definitivt inte riskfri. Tänk om alla ekonomiska resurser som pumpats in i kärnkraften sedan folkomröstningen 1980 hade lagts på utveckling av förnyelsebara energikällor.

Jag är övertygad om att vårt energisystem hade varit mindre sårbart och energiförsörjningen jämnare och tryggare och säkerligen billigare för oss energikonsumenter. Kärnkraften har sina fördelar när den fungerar, men det är ingen trygg, säker och hållbar energikälla. De som prisade kärnkraften mest på 70-80-talen och de som fortfarande sjunger dess lov borde någon gång vakna upp och erkänna kärnkraftens misslyckande.

/ Leif 

Kommentera

Publiceras ej