-Leif- Missvisande rubrik i dagens lokaltidning

0kommentarer

Under de senaste tre mandatperioderna har äldreomsorgen i kommunens ytterområden  och då främst i samhället Värsås mer än någon annan fråga i Skövde kommun delat de politiska partierna och tjänstemannaorganisationen.

För Centerpartiet i Skövde har det alltid varit en hjärtefråga att vi ska ha en bra kommunal service i kommunens ytterområden. Därför kan Skövde erbjuda förskola/barnomsorg och skolor nastan i alla kommunens mindre samhällen. Äldreomsorg finns i de tidigare kommundelarna Värsås, Tidan och Timmersdala. Även biblioteksfilialerna är kvar och blomstrar i flera av kommunens mindre orter.

Bra infrastruktur, kollektivtrafik, basservice och kommunal service är en förutsättning för att få tillväxt utanför centralorten. Det har vi lyckats med i Skövde och jag hoppas att vi under denna mandatperioden kan öka byggandet av bostäder också i de mindre samhällena.

Äldreboendet Sörbacka i Värsås har varit en svårlöst fråga och flera gånger har Centerpartiet lyckats förhindra en nedläggning. Sörbacka byggdes som ett ålderdomshem, den boendeformen är borttagen sedan länge i vårt land. Äldreomsorgen har ändrats mycket de senaste 25 åren, idag väljer allt fler att bo kvar hemma med stöd och hjälp så länge som möjligt. De särskilda boendena är mer att jämställa med den gamla tidens sjukhem, där vårdtagarna är i mycket stort behov av hjälp. För de som inte längre vill eller klarar att bo kvar i sina tidigare hem och söker trygghet och närhet till andra, har boendeformerna seniorboende och trygghetsboende tillkommit som icke biståndsbedömda boendeformer. 

Sörbacka äldreboende i Värsås kommer nu att byggas om till ett modernt trygghetsboende, för detta förslag har Centerpartiet fått politisk majoritet. Därmed tryggas möjligheten för äldre att bo kvar i sin bygd. I dagens SLA (lokaltidningen) presenteras nyheten med rubriken " Sörbacka äldreboende mot nedläggning". En olycklig rubrik som är missvisande, verkligheten är ju den att nu kommer det ske en satsning på boende för äldre i Värsås.

Trygghetsboende är en relativt ny boendeform och ännu finns inget sådant i Skövde kommun. Centerpartiet har tidigare under hösten fått igenom att det ska byggas ett trygghetsboende i centrala Skövde. I ett trygghetsboende finns det bland annat gemensamhetslokaler, service och möjlighet att äta gemensamt. Centerpartiet driver också att nuvarande hemtjänst i Värsåsbygden ska utgå från Sörbacka, idag utgår patruellen från centralorten. Genom att ha Sörbacka som bas förbättras tryggheten avsevärt.

Gårdagens besked är en satsning för de äldre i Värsås och ska man benämna trygghetsboende med ett annat ord, skulle det vara ålderdomshem som dom en gång var tänkta när de byggdes på 50 och 60-talen. Om det skrev tyvärr inte lokaltidningen något.

Ha en bra dag / Leif 

Kommentera

Publiceras ej