~Titti~ Barnvaccinationer

0kommentarer

Sitter och läser i barnens hälsobok, som vi fått från vårt BVC.
 
 
Nu har jag kommit till kapitlet Barnvaccinationer.
 
"Vaccination innebär att man lär kroppen att bygga upp ett försvar mot en viss smitta. Vaccin ger skydd mot smittsamma och farliga infektions-sjukdomar. Många av de allvarliga sjukdomar som för drygt hundra år sedan skördade tusentals offer har idag mer eller mindre försvunnit. Detta på grund av 1900-talets vaccinationsprogram. Alla barn rekommenderas att delta i det allmänna och kostnadsfria vaccinationsprogrammet.
 
 Om barnet har en akut infektionssjukdom med feber skall man inte vaccinera. Barn som är för tidigt födda kan följa det vanliga vaccinationsprogrammet.
 
Äkta krupp (Difteri)
 Orsakas av en bakterie och är en svår sjukdom som drabbar hals. och andningsvägar och kan ge livshotande skador på hjärtat.
 
 Stelkramp (Tetanus)
Stelkrampsbakterien finns överallt i marken. Spädbarn bör därför vaccineras innan de börjar leka utomhus. Sjukdomen ger svåra kramper och andningsförlamning.
 
Kikhosta (Pnerfussis)
Orsakas av en bakterie och är en vanlig barnsjukdom i Sverige, ger attackvis hosta med kikningar och kräkningar, kikning innebär att hostattacken är så intensiv att man tappar andan. Framförallt spädbarn kan behöva sjukhusvård. Före sex månaders ålder bör spädbarn inte träffa någon som har kikhosta. Barn som ej är fullvaccinerade, före 1 års ålder, bör inte träffa någon som har kikhosta. Barn under 6 mån bör ha förebyggande antibiotika vid misstänkt smitta.
 
Barnförlamning (Polio)
Är en virussjukdom som kan leda till bestående förlamning och död.
 
Hjärnhinneinflammation (Haemofilius influenzae typ B)
Haemofilius influenzae är en bakterie som kan ge hjärnhinneinflammation  eller struplocksinflammation. Sjukdomarna har ett snabbt förlopp med hög dödlighet.
 
Öron- och lunginflammation (pneumokocker)
Pneumokockbakterien är vanlig i luftvägarna hos friska barn och orsakar öron- och lunginflammation.
 
Mässling (Morbilli)
Mycket smittsamt virus som ger hög feber, hosta och utslag och kan också ge livshotande sjukdom. Komplikationerna är svåra med risk för svår hjärnhinneinflammation och död.
 
Påssjuka (Parotit)
Orsakas av ett virus som drabbar spottkörtlarna och centrala nervsystemet och kan medföra hjärnhinneinflammation, dövhet och sterilitet.
 
Röda hund (Rubella)
Är en virussjukdom som kan ge allvarliga fosterskador hos gravida kvinnor."
 
~Titti
barnförlamning, barnvaccinationer, hjärnhinneinflammation, kikhosta, lunginflammation, mässling, påssjuka, röda hund, stelkramp, vaccin, vaccination, vaccinationsprogram, äkta krupp, öroninflammation,

Kommentera

Publiceras ej