-Leif- Vad blir effekterna av EU-valet?

0kommentarer

Det är med blandade känslor jag ser på EU-valets resultat. För Centerpartiet som av vissa bedömare hade räknats ut så sent som för någon vecka sedan är valresultatet en stor framgång, vi inte bara behöll antalet röster, vi ökade med en procentenhet´jämfört med förra EU-valet. Frågorna som kom att dominera EU-val debatten låg mycket väl i linje med Centerpartiets profilfrågor. Lokalt i Skövde så är det andra EU-valet på raken som Centerpartiet ökar väljarstödet, det känns extra bra efter en intensiv lokal valrörelse.
Bland Kristdemokraterna så finns också anledning att känna sig nöjda att man i valet lyckades tvätta bort "krisstämpeln". Skillnaden i EU-valet mot riksdagsvalet är att i EU-valet så upplever jag inte att det finns någion stödröstning att tala om. Därför var resultatet för C och KD extra glädjande och ingjuter extra energi inför höstens valrörelse.
Den frågor som alla partier och samhället måste ställa sig är hur ska debatten föras kring integration och migrationsfrågorna och hur ska Sverigedemokraternas förenklade problembeskrivningar bemötas?  Var tionde väljare har lagt sin röst på ett parti som inte står för alla människors lika värde och rättigheter. Mönstret är det samma i stora delar av Europa och påminner om den politiska utvecklingen före andra världskrigets utbrott. Debatten måste tas på alla politiska nivåer det är min bestämda uppfattning.
Kommer Sverigedemokraternas andel av väljarkåren bestå i höstens val så kommer det att påverka den politiska kartan i väldigt många kommuner och landsting. Erfarenheterna av minoritetsstyre i bland annat Skövdes grannkommuner Falköping och Skara förskräcker.
 
/Leif
 
 
Centerpartiet, EU-val, Skövde, Val 2014, Walterum,

Kommentera

Publiceras ej