~Titti~ Gravid vecka 16 (mitten av feb)

0kommentarer

(Tillbakablick)

11 veckor med ”maginfluensa” börjar tära på psyket. Men nu börjar jag jobba igen, om än på halvtid, och hoppas att det ska gå bra. Blir till att prioritera att vila när jag är hemma (illamåendet lindras av att ligga på rygg har jag kommit fram till).

På Alla Hjärtans Dag valde vi att berätta här på bloggen att vi väntar tvillingar till sommaren ♥♥

Gravidkalender, vecka 16

I magen:

Graviditetskalender vecka 16Fostret kan hålla huvudet upprätt och utvecklandet av ansiktsmuskler gör att det kan uppvisa olika ansiktsuttryck, till exempel rynka pannan och kisa. Muskelrörelserna börjar att bli koordinerade. Öronen sitter på rätt plats, likaså navelsträngen vars fäste har flyttats ner på magen. Fostret tömmer sin blåsa varje 40:e-45:e minut. Det är möjligt att avgöra kön med hjälp av ultraljud. 

 Om fostret är en flicka bildas under veckan flera miljoner ägg i hennes äggstockar. Eftersom en kvinna inte kan reproducerar ägg ska dessa räcka till hennes cirka 400 ägglossningar i livet. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

100 gram

14-15 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

En del kvinnor kan känna svaga sparkar nu. Det känns som ett sprattlande grodyngel och sparkarna kan lätt blandas ihop med gaser eller tarmrörelser. Oftast är det omföderskor som känner sparkarna vid den här tidpunkten. Det är inte ovanligt att förstagångsgravida känner sparkarna först i vecka 22 24. 

Ditt hjärta pumpar runt en allt större mängd blod och du kan lätt känna dig andfådd. Många kan känna av halsbränna och sura uppstötningar. 

Partner:

Avlasta din partner med arbetsuppgifter i hemmet. 

Mödravård:

Nu brukar det vara dags för den första ultraljudsundersökningen. Det är ett spännande ögonblick som gör graviditeten än mer verklig. Tänk att få se ditt blivande barn för första gången! Det brukar gå bra att få eller få köpa en utskrift av ultraljudsbilden. Med hjälp av ultraljudet kan barnmorskan fastställa det beräknade förlossningsdatumet mer exakt. Man kan också se hur fostret utvecklas, om det är ett eller flera foster, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Fram till vecka 28 går du i regel till mödravårdscentralen var fjärde vecka. 

Tvillingar:

Om du väntar tvillingar får du reda på det under ultraljudsundersökningen. Det kan vara en omtumlande känsla - lycka blandat med rädsla. Kontakta gärna Svenska Tvillingklubben där både råd och stöd kan fås.

(Idag, 7 mars, är jag i vecka 19)

~Titti

alla hjärtans dag, glädjebesked, gravid, graviditet, gravidkalender, illamående, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,

Kommentera

Publiceras ej