-Leif- Utan de gröna näringarna stannar Sverige

0kommentarer

Idag så samlades LRF Västra Götaland till regionstämma i Vara. Med sjunkande lönsamhet och en självförsörjningsgrad som är bland de lägsta i Europa så var debatten stundoms het. Bönderna i Västra Götaland producerar ca 20 procent av den svenska maten, detta är livsmedel som produceras med högre miljökrav, högre djurskydd, mer hänsynstagande, ofta mer av sociala och etiska regler för anställda än den växande andelen importerade livsmedel.
 
 
 
Frustrationen över att importen växer och att man inte får betalt för de svenska pålagorna och merkostnaderna av konsumenterna och att de inte värdesätts i offentlig upphandling är förstålig. Jag hoppas att årets val kommer handla om dubellmoralen att ställa krav men sedan negligera dessa när det kommer till de val som görs, det handlar om vilken svensk livsmedelsproduktion ska Sverige ha. Till skillnad mot finansminister Anders Borg (M) och den röd-gröna oppositionen så ser vi centerpartister vikten av att svensk basproduktion också ska ha konkurrensvillkor som ger ökad lönsamhet för bonden. I kommande livsmedelsupphandlingar vill jag se så stor andel svenska livsmedel som möjligt.
Mat ger jobb, mat ger öppna landskap, svensk mat ger ingen risk för antibiotikaresistens. Insikten att Sverige är större än storstan och att lantbruket och de gröna näringarna är framtidsbranscher behöver defintivt öka hos fler än finansdepartementet. 
/Leif
 
 
 
 
LRF, Lantbruk, Västra Götaland, bonde på köpet, bönder,

Kommentera

Publiceras ej