-Leif- Götalandsbana javisst men först kapacitetshöjning på Västra Stambanan

1kommentarer

Under måndagen presenterade Trafikverket sin utredning om förutsättning för "Nya stambanor mellan Stockholm-Göteborg/Malmö". Frågan om Götalandsbana har diskuterats i många år och ännu finns inga investeringsbeslut. Trafikverket konstaterar att även om det kommer beslut nu så återstår väldigt mycket planering och många frågor att lösa innan nya stambanor som komplement till dagens kan bli verklighet. Även de mest optimistiska talar idag om tidigast 2030, mer realistiskt är snarare 2040-2050.
Jan Bremer tjänsteman Västra Stambanegruppen och Leif Walterum ordförande Västra Stambanegruppen
 
En ny Götalandsbana är i första hand till för att ta hand om kommande krav på kapacitetsökning och överflyttning av framförallt inrikesflyg Göteborg-Stockholm till nya snabbtåg. Med detta som utgångspunkt så ser inte Västra Stambanegruppen några motsättningar mellan dagens Västra Stambana och en framtida ny Götalandsbana om sisådär 25-35 år. Långsiktigt kommer båda behövas för att möta behoven av kapacitet för person och godstransporter..
Det som däremot Västra Stambanegruppen hela tiden påpekat är att i närtid fram till 2025 kommer det behövas betydande investeringar för att öka kapaciteten  på Västra Stambanan. Det handlar om allt från enklare åtgärder, i stationsområden till mer spårkapacitet dels i form av långa tredjespårslösningar så kallade omkörningsspår Alingsås-Hallsberg, samt ytterligare spår på hela eller delar av sträckan Göteborg-Alingsås. Just nu slutför Trafikverket en åtgärdsvalsstudie på Västra Stambanan (Göteborg-Laxå), så här långt så är alla överens om att det kommer behövas mer åtgärder än de nu föreslagna för att klara kapacitetsbehovet på Västra Stambanan.
Sammanfattningsvis kan man sammanfatta Västra Stambanegruppens synpunkt på följande sätt:
Götalandsbana javisst men först behövs kapacitetshöjande åtgärder på Västra Stambanan. 
/Leif
Götalandsbana, Nya stambanor, Trafikverket, Tåg, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen,

1 kommentarer

Marie.ekman

04 Mar 2014 22:18

Kan bara instämma i det du skriver
" sammanfattningsvis kan man bara sammafatta Västra Stambanegruppens synpunkt:
Först kapacitetshöjande åtgärder på Västra Stambanan- sen
Götalandsbanan- då är vi nöjda:))

Svar: I avgörande framtidsfrågor som denna är det en styrka att agera tillsammans. Jag noterade för några dagar sedan i GP att Göteborgs kommunalråd Johan Nyhus också delar vår uppfattning :)
~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej