-Leif- Exploaterad åkermark är för alltid förstörd

0kommentarer

Tusentals hektar av Sveriges mest produktiva åkermark har exploaterats för bostäder, verksamheter, infrastruktur osv de senaste 50 åren. Bara i Skåne beräknas 13000 hektar av Sveriges bästa åkermark försvunnit för alltid. I Sverige har vi ca 2,6 miljoner hektar åkermark och av dessa odlas spannmål på ca 1 miljon hektar.
Finansminister Anders Borg har lagt ved på brasan genom sitt uttalande att det gör väl inte så mycket om några tusen hektar åkermark tas i anspråk för byggnation. Klicka här för att läsa mer.
 
Jag är ingen förbudsivrare mot att bygga på åkermark, men det ska alltid ske med stor försiktighet och först efter att andra alternativ uteslutits.
 
Sverige har bland de renaste jordarna i världen, vi har det renaste grundvattnet, detta är tillgångar som är få länder förunnat. Som situationen är idag så klarar dagens åkermark att föda världens befolkning, men enligt FNs organisation för Food and Agriculture (FAO) ökar världens behov av mat med 50 procent fram till 2050.
Att vårda åkermarken till kommande generationer är en kunskap som först i min och andra bondesläkten i alla tider, men i takt med att banden med modernäringen avtar som minskar kunskapen om åkermarkens betydelse. Den goda jorden är ingen självklarhet men den är en nödvändighet för vårt välstånd. 
 
Runt om i världen ödeläggs årligen 5-7 miljoner hektar åkermark på grund av erosion och ökenspridning. Till detta kommer klimatförändring och miljöförstörelse som omöjliggör odling. På 1970-80 talet hade Centerpartiets Ungdomsförbund en dekal "Åkermarken ska brukas inte förbrukas". Det verkar vara dags att återtrycka denna självklarhet och sprida den om inte annat på finansdepartmentet. 

/Leif
Anders Borg, Den Goda Jorden, Erosion, Exploatera, FAO, Klimatförändring, Walterum, Åkermark,

Kommentera

Publiceras ej